Nauti tuoreesta! - Lähiruokaviesti 2010

Lähiruokaviestin 2010 polkupyöräkaravaani starttasi maanantaina 23.8. Pohjois-Pohjanmaalta Vaalan kunnasta. ”Nauti tuoreesta” -lähiruokaviesti on haastepyöräily: Joukkueiden viestinviejien päämääränä on tasavallan presidentin linna, jossa kapteenit luovuttavat viestinsä presidentti Tarja Haloselle, tapahtuman suojelijalle.

Myös Vihreiden joukkue lähti kuljettamaan viestikapulaansa, Erkki Pulliaisen "Bioenergia ja lähiruoka" –kirjaa, Järvi-Suomen halki kohti Helsinkiä. Matka jatkui tänään Etelä-Savon maakuntakeskuksesta, Mikkelistä.

Viesti on painokas: Kuluttajat toivovat ruoalta entistä enemmän laatua, ympäristöystävällisyyttä sekä eettisiä tuotantotapoja. Näihin toiveisiin vastaavat parhaiten luomu- ja lähiruoka.

Lähiruoka on saatava kuntavirastojen ruokalistoille ja kuluttajien saataville. Ketju viljelijältä jatkojalostuksen kautta tukkuun on saatava toimivammaksi ja logistiikkaketjuun on panostettava. Tukuille on tärkeää saada tilausten mukaisia perustuotteita sovittuna aikana ja riittävän suurissa erissä. Saman kylän tai lähikylien tuottajat voivat muodostaa yhteisen tuotantorenkaan. Näin saadaan volyymit riittävän suuriksi, jotta voidaan taata myös sopimusten mukainen tuotanto- ja toimitusvarmuus.

Lähiruoan tärkeitä ostajia ovat julkisen talouden suurkeittiöt. Niiden hankintoja säätelee hankintalaki, joka tuottajan on syytä tuntea. Tuottajia tulee kouluttaa lähiruoan tarjousmenettelyihin, tuotantorenkaiden perustamiseen ja tuotannon mitoittamiseen alueellisten markkinoiden mukaan.

– Hankintalain mukaisessa menettelyssä keskeistä on laatia tarjouspyyntö niin, että siinä kuvataan lain sallimissa rajoissa laatukriteerit, kuten tuoreus sekä pakkaustapa ja -koko, tarkoituksenmukaisesti. Niidenhän tulee ottaa huomioon myös alueen pientuottajat, joita nykymaaseutumme kysymykseen tulevista tuottajista pääosa on, sanoo vihreä kansanedustaja Erkki Pulliainen.

Lähiruokaviestin pääjärjestäjänä on EkoCentria, jonka pääyhteistyökumppanina on maa- ja metsätalousministeriön Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma.

Huomenna viestin viejiä voi kirittää reitin viimeisellä taipaleella: Järvenpää–Tuusula–Vantaa–Helsinki. Lähiruokaviestin päätöstilaisuus on Helsingin Kauppatorilla klo 12.45 – 13.45.

Vihreä joukkue kokonaisuudessaan:

Pohjois-Pohjanmaa:

Halmeenpää Hanna, Haapanen Satu, Holappa Jaakko, Kangas Salla, Hirsikangas
Miia, Simola Otto ja Hankonen Sakari

Pohjois-Savo:

Lång Tarja, Luostarinen Eija, Juvonen Toni, Auvinen Harri ja Sajaniemi Sara

Etelä-Savo:

Järvinen Heli ja Siitonen Mikko

Uusimaa:

Tuokko Marko, Juurikkala Timo, Kostilainen Anniina ja Saarikorpi Kaisa

Helsinki:

Alanko-Kahiluoto Outi, Vesikansa Sanna, Bland Anne ja Ingervo Sirkku

Lue tiedote: Vihreät lähiruokaviestissä: Lähiruoan logistiikkaketju kuntoon

 

Jaa sivu: