— Aija Salo

Sosiaalisesti rajoittuneet heteromiehet mainonnan kohteena

Viime viikolla olin mukana, kun uusmaalaiset ja helsinkiläiset ehdokkaat eri puolueista kutsuivat VinoKino-leffafestarin yhteydessä väkeä kokoon keskustelemaan seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuudesta. Annoimme tilaisuuden jälkeen julkisuuteen allaolevan kannanoton MTV3:n uudesta ”miesten kanavasta”. Tiedotteemme sai näkyvyyttä ainakin Ilta-Sanomissa. "Miehille" suunnattu, vahvoihin stereotypioihin luottava mainonta on herättänyt keskustelua viime viikkoina myös uuden ZERO-kolajuoman tiimoilta. Mainoskampanja pelaa rankan seksistisillä mielikuvilla niin mieheydestä kuin naiseudestakin. Tätä perustellaan "kuluttajatutkimuksilla" ja sillä, että tuotteen lanseeraus kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti 20-25-vuotiaat miehet. TIEDOTE 10.11.2006 Yllättävän monet homot ovat miehiä Nuoret ehdokkaat: Uuden MAX-kanavan mainontaa pitää tarkentaa MTV3 mainostaa uutta MAX-nimistä kanavaansa ensimmäisenä miehille tarkoitettuna tv-kanavana Suomessa. Keskiviikkona 8.11. kanavaa mainostettiin Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä koko sivun mainoksella. Mainoksessa luetellaan asioita, joita uudella miesten kanavalla ei näytetä. Ekologian ja taiteen lisäksi miesten kanavalta puuttuvat muun muassa "kikattavat seksuaalivähemmistöt". Helsinkiläiset ja uusmaalaiset kansanedustajaehdokkaat Tiia Aarnipuu (vas, Helsinki), Heikki Korpela (vihr, Helsinki), Anna Mäenpää (sdp, Helsinki), Saila Ruuth (vas, Uusimaa) ja Aija Salo (vihr, Uusimaa) toivovat, että MTV3 tarkentaa uuden MAX-kanavansa mainontaa kertomalla, että kanavan kohderyhmänä ovat kokolihaa syövät heteromiehet, eivät siis ketkä tahansa miehet. Ilman tällaista tarkennusta MAX-kanavan saattavat vahingossa hankkia myös yksittäiset aivan tavallisetkin, esimerkiksi homoseksuaaliset tai kirjoja lukevat miehet. Lisäksi ehdokkaat toivovat MTV3:n tarkentavan, onko "miehen" määritelmän täyttääkseen oltava heteron lisäksi myös lapseton sinkku. Kanavan mainoksen kiellettyjen asioiden listassa kun ovat myös puolison kanssa keskustelemaan rohkaisevat parisuhdedokumentit sekä Meille tulee vauva -ohjelmat. Aarnipuu, Korpela, Mäenpää, Ruuth ja Salo keskustelivat torstai-iltana 9.11. Cafe Ateneumissa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Ateneumissa jatkuu lauantaihin 11.11. asti homo- ja lesboelokuvien Vinokino-festivaali.
Jaa sivu: