— Aija Salo

Mitä kukakin saa puhua taksissa?

Yhtäkkiä taksikuski keskeyttää keskustelumme. "Anteeksi, mutta puhutteko homoparien lainsäädännöstä?" Myöntävän vastauksen saatuaan hän jatkaa yllättävästi: "Miten synti voi olla muuta kuin vääryys? Ihminen ei voi omalla laillaan muuttaa jumalan lakia! Minun taksissani kunnioitetaan jumalaa!" Aivan liian pitkältä tuntuvan ajomatkan aikana käy ilmi, että kuski on "entinen alkoholisti ja seksiriippuvainen, joka on saanut kohdata jumalan". Kaikki kunnia hänen henkilökohtaiselle selviytymistarinalleen. Jäin kuitenkin suu auki kuuntelemaan voimatta lähes uskoa korviani, että taksikuski puuttui asiakkaidensa keskusteluun noin loukkaavalla tavalla. Totesin, että puhuimme sosiaalipolitiikkaa, ja uskonto ei kuulu siihen. Keskustelukumppanini kehotti kuskia keskittymään ajamiseen. Kamppailin autosta jäätyäni kahden vaiheilla, otanko taksin tiedot ylös ja teen reklamaation vai en. Jätin sen tekemättä. Kokemuksen ydin ei välttämättä ollut yksittäisen, elämässään kovia kokeneen onnettoman ihmisen toiminta ja hänen kurittamisensa siitä, vaan koko tapahtuma ilmiönä. Sitäpaitsi ajattelin pessimistisesti, että ehkäpä taksikuskin pomokin pitää ihan luontevana, että kuskit tuomitsevat asiakkaita ja saarnaavat näille uskoontulosta. Edelläkuvattu tapahtui Kirkkonummella kesäkuussa 2007. Mitä tapahtuukaan esimerkiksi Italiassa, Latviassa tai Puolassa? Uskon palaavani tilanteeseen myöhemmin jossain muodossa, ehkä jossain lehtikirjoituksessa tai puheessa, kunhan olen ehtinyt pureskella sitä hiukan.
Jaa sivu: