— Aija Salo

Saksan kahakoista

Surustuttaa ja raivostuttaakin G8-mielenosoitusten yhteydessä tapahtunut mellakointi. Se tuo mieleen 2000-luvun alun isot mielenosoitukset, joiden yhteydessä myös rähinöitiin. Vain pieni osa mielenosoittajista on näitä itsetarkoituksellisesti poliisin kanssa yhteen ottavia, mutta lasku lankeaa koko porukalle. On todella ärsyttävää, että kymmenien tuhansien ihmisten rauhanomaiset ja tärkeät protestit jäävät sivuosaan, kun joukko itsekeskeisiä, kännisiä (iki)teinejä päättää, että kyseessä onkin taistelu poliiseja vastaan, ja tarttuu kiviin ja polttopulloihin. Tietysti loukkaantuneiden aktivistien määrästä voi päätellä, että poliisinkaan toimet Rostockissa eivät todennäköisesti kestä kaikilta osin päivänvaloa. Osallistuin itse Prahassa Maailmanpankki-mielenosoituksiin syksyllä 2000. Silloin rähinäpuoli oli ilmeisesti huomattavasti vaatimattomampaa kuin nyt Rostockissa, onneksi, mutta tuloksena oli silti näyttäviä mediakuvia palavista autoista, savusta, liikkeiden rikotuista ikkunoista, poliisirivistöistä. Prahan reissu oli monella tavalla mukava, mutta itselleni se oli silti viimeinen tikki aktivistimatkailun koipussiin. En halunnut tulla edes etäisesti yhdistetyksi järjettömään mellakointiin, joten en lähtenyt mukaan Göteborgiin enkä Genovaan. Jälkeenpäin päätöstä ei tarvinnut harmitella. Kommentteja Rostockin demoihin osallistuneilta? Millaista siellä oli oikeasti? Missä blogeissa tapahtumia raportoidaan?
Jaa sivu: