— Aija Salo

Turvesaunan kohtalo

Eilisessä Taiteiden yössä Helsingissä saunoin Töölönlahden turve-savusaunassa ensimmäistä - ja todennäköisesti viimeistä - kertaa. Sauna on kököttänyt siinä Happihuoneen nurkalla vuosia. Minä vain en ole kehdannut mennä kysymään, milloin ja miten siinä saa kylpeä. Nyt kehtasin, kannatti. Töölönlahti on kai kaavoitettu jo, erinäköisille lasitaloille ja kansalaispuistollekin. Sauna on työnsä tehnyt, sauna saa mennä. Syyskuun lopussa sen ja happihuoneen pitäisi olla purettu. Niille ei ole tilaa kaupungin suunnitelmissa. "Kuinkahan moni päättäjä on käynyt kokemassa turvesaunan?" kysyttiin löylyssä eilen. Alastomat ihmiset kylki kyljessä, pimeässä kuumuudessa keskellä kaupunkia. Taidetta sekin. Tekee terää ulkosuomalaiselle. Olen siis tämän viikonvaihteen Suomessa. Tänään häihin. Torstaina kävin Sateenkaari-Suomi -näyttelyssä Tikkurilan asemalla, eilen Tennispalatsissa Oi Maamme- ja siinä amerikkalaisen miehen patsasnäyttelyissä. Kaikkiin näihin pääsee 30.9. asti. Suosittelen! Hain Tennispalatsista vihdoin myös feministitapettia. Sitä voi ostaa, vaikka ei olisi itse mukana tapetissa. Feministitapetti on tarkoitus liimata julkiselle paikalle, ottaa siitä kuva ja lähettää se taiteilijoille. Kuvia tapetista www.megahem.info.
Jaa sivu: