— Aija Salo

Euroopan naapuruuspolitiikka

Vietin eilisen Brysselin EU-korttelissa Charlemagne-rakennuksessa Euroopan naapuruuspolitiikkaa (ENP) kasitelleessa konferenssissa. Naapuruuspolitiikka tarkoittaa EU:n suhteita niihin lahialueen maihin, jotka eivat talla hetkella neuvottele EU-jasenyydesta. ENP-maita on 15 Ita-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Korkean tason konferenssi oli osittain turhauttava kokemus. Useaa maata edusti ulkoministeri, mika osoitti konferenssin muodollisen arvon, mutta maiden viralliset puheenvuorot toistivat tyhjaa retoriikkaa ja niissa painotettiin talouskasvua ja energiakysymyksia. Ihmisoikeudet loistivat poissaolollaan puheenvuoroista. Iltapaivan tyoryhmissa kansalaisjarjestot saivat aanensa kuuluviin. Tosin varsinaisen interaktiivisen keskustelun sijaan kyse oli lahinna perattaisista yksittaisista puheenvuoroista. Itse puhuin siita, etta huomion kiinnittaminen ENP-prosessissa ihmisoikeuksiin, vahemmistojen asemaan ja kansalaisyhteiskunnan tilaan voi lisata ENP:n ja EU:n legitiimiytta kansalaisyhteiskunnan silmissa.
Jaa sivu: