— Anna Mäkelä

Kritiikin päivä

Aurinkoisen talvipäivän projekti on Viestinnän tutkimustaidot -niminen verkkokurssi, jota opetan Helsingin avoimessa yliopistossa. Kahden lauantaipäivän ajan luennoin opiskelijoille tieteellisestä kritiikistä, tieteen kirjoittamattomista ja kirjoitetuista säännöistä ja laadullisen ja määrällisen tutkimuksen eroista. Nyt kurssi jatkuu verkossa, jossa opiskelijat harjoittelevat tieteellisen kritiikin antamista ja siitä keskustelemista. Rivien välistä olen tulkitsevinani jopa innostusta harjoitustehtävän teosta. Opettajalle sellainen palaute on aina palkitsevaa, etenkin kun aiheena on jotain niin epäseksikästä kuin teoreettisen viitekehyksen, intertekstuaalisuuden ja läpinäkyvyyden käsitteet. Ns. aikuisopiskelijat ovat muutenkin haasteellisia opetettavia. He maksavat kursseista ja tulevat niille työpäiviensä päätteeksi. Jos joku kiireinen perheenäiti jättää lauantaina lapset, pyykit ja viikon lukemattomat lehdet kotiin ja tulee kuuntelemaan minua, täytyy tottavie tarjota parastaan. Joskus on turhauttavaa, kun on nähnyt hirveästi vaivaa luennon valmistelussa ja siitä huolimatta asia tuntuu olevan opiskelijoille pakkopullaa. Mutta sitähän työnteko on. Joka tapauksessa olen etuoikeutettu, kun saan opettaa yliopistossa. Äitini ja anoppini opettavat joka päivä murrosikäisille mm. ruotsia ja uskontoa. SE vaatii kanttia.
Jaa sivu: