— Anna Mäkelä

Koulutuksesta pitää maksaa myös yliopistolla

Koulutuspoliittinen linjani herättää selvästi vastakaikua, koska myös Helsingin Sanomat julkaisi tänään aihetta koskevan kirjoitukseni: Palkkapolitiikka kehityksen esteenä Petri Koikkalainen ja Janne Kurtakko (HS 3.12.) vaativat pitkäaikaisempia, jopa vakituisia tutkijaopettajan virkoja yliopistoihimme. Ne antaisivat mahdollisuuden pitkäjänteiseen työskentelyyn ja parantaisivat kansallisia mahdollisuuksiamme päästä tieteen huipulle. Jokainen yliopistoa tai mitä tahansa työyhteisöä sisältä päin tunteva voinee yhtyä ajatukseen siitä, että pitkäaikainen työsuhde tuo pitkäjänteisyyttä työntekoon. Mutta myös palkkoihin pitäisi puuttua. Opetusministeriö perusteli yliopistojen uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottoa sillä, että näin päästäisiin nostamaan yliopistojen palkkoja kuopistaan. Miten tämä olisi tarkoitus tehdä ilman lisärahaa, on arvoitus. Esimerkiksi opetusministeriön rahoittamissa tutkijakouluissa on varattu rahaa vain vaativuustasojen 1-2 mukaisille palkoille. Vaikka tutkija ansioituisi nelivuotisen kautensa aikana ja suorittaisi esimerkiksi lisensiaatin tutkinnon (joka esimerkiksi Helsingin yliopiston ohjeessa olisi vaativuustason 4 edellytys), opetusministeriön rahoitus ei salli nostaa palkkaa. Euroissa palkka vaativuustasolla 1 on 1465, vaativuustasolla 2 1564e/kk - eikä tutkijakoulusta palkkansa saava koskaan yllä 2000euron kuukausiansioon. Ensin siis kolme vuotta lukio-opintoja, sitten viisi vuotta yliopisto-opintoja ja lopulta palkka itsenäisestä tutkimustyöstä on sama kuin esimerkiksi peruskoulun suorittaneella koulunkäyntiavustajalla. Joka väittää koulutuksen kannattavan Suomessa, on väärässä. Suomalaisten keskipalkka on 2400e/kk. Tälle ansiolle yliopistossa yltävät vaativuustasolle 6 sijoittuvat. Pätevyysvaatimuksena on tohtorin tutkinto ja työnkuvassa mm. tutkimusryhmän johtamista, gradujen ohjausta ja vastuuta koulutuksen kehittämisestä. Jos näillä suolarahoilla saadaan jostain huippuja, niin maamme on kyllä Nobelinsa ansainnut. Anna Mäkelä VTM, tutkijakoulutettava Helsingin yliopisto
Jaa sivu: