— Anna Mäkelä

Ylös palkkakuopasta, ihan 1500 euroon asti!

Vuonna 2005 yliopistoihin tuotiin uusi palkkausjärjestelmä, UPJ. Opetusministeriö perusteli sen käyttöönottoa sillä, että tulospalkkaus kuuluu kaikkiin muihinkin valtion virastoihin ja että näin päästään nostamaan yliopistojen palkkoja kuopistaan. UPJ synnytti valtavan vastalauseen. Jotkut professorit erosivat laitoksen johtajan tehtävästään, koska eivät halunneet ryhtyä sairaan ja järjettömän kilpajuoksun lauttureiksi ja alaistensa kyräilijöiksi. Vastalauseet eivät kuitenkaan auttaneet, joten UPJ tuli jäädäkseen. Mahtavastipa UPJ on nostanut meitä akateemisia palkkakuopasta. Esimerkiksi minun kuukausipalkkani sijoitettiin vaativuustasolle 2, jossa peruspalkka on 1564e tieteellisen tutkimuksen harjoittamisesta, opettamisesta ja hallinnollisista tehtävistä. Alimmalla eli vaativuustasolla 1 palkka olisi 1465e/kk. Ensin siis kolme vuotta lukio-opintoja, sitten viisi vuotta yliopisto-opintoja ja lopulta palkka itsenäisestä tutkimustyöstä on sama kuin esimerkiksi peruskoulun suorittaneella koulunkäyntiavustajalla. Suomalaisten keskipalkka on 2400e/kk. Tälle ansiolle yliopistossa yltävät vaativuustasolle 6 sijoittuvat. Tähän palkkatasoon edellytyksenä on tohtorin tutkinto. Työnkuvaan kuuluu mm. tutkimusryhmän johtamista, gradujen ohjausta ja vastuuta koulutuksen kehittämisestä. Yliopiston henkilökunnan nostamiseen palkkakuopasta ei nykyinen järjestely riitä – vai onkohan esimerkiksi opetusministeri koskaan tehnyt työtä näillä liksoilla?
Jaa sivu: