— Anna Mäkelä

Kaikki musiikkiopistoihin!

Olin eilen Espoon ja Kauniaisten musiikkiopistojen opettajien järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Puhuttiin musiikkiopistojen ja yleisemmin taidekasvatuksen tehtävästä ja taloudellisista mahdollisuuksista toteuttaa sitä. Tilaisuudessa oli paljon musiikkiopistojen opettajia, myös omat klarinetin- ja laulunopettajani. Espoo on vähentänyt musiikkiopistojen rahoitusta parina viime vuonna, koska kaupunkiin on rakennettu nykytaiteen museo EMMA. Kauniaisissa johtamani sivistyslautakunta on aina nostanut kaupungin avustusta, jos esimerkiksi palkkoihin on tullut indeksikorotuksia. Avustuksen suuruudella voisi melkein kehuskella - se on 210 000 eli 30e/asukas. Yksi espoolainen pianonsoitonopettaja puhui siitä, kuinka musiikin harrastaminen kehittää älykkyyttä ja vaikuttaa koulumenestykseen. Voi hyvinkin pitää paikkansa. Minusta vapaan taidekasvatuksen tarkoitus on kuitenkin ihan toinen: tarjota lapselle elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Minä olen musikaalisesti hyvin keskinkertainen, mutta musiikkiopistoaikoinani nautin silti soittamisesta ja uuden oppimisesta. Kahden lapsen äitinä ajattelen asiaa myös toisesta näkökulmasta. Meidän lapsemme ovat nyt 1 ja 2, joten he eivät vielä muutamaan vuoteen harrasta mitään. Mutta erityisesti murrosiässä, jolloin he saattavat esim. vihata vanhempiaan eivätkä välttämättä ole koulussakaan oma itsensä, olisi hienoa, jos heillä olisi kiva ja ymmärtäväinen soitonopettaja tai kuvataiteen opettaja. Silloin he voisivat paitsi ilmaista itseään, myös olla vuorovaikutuksessa jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Musiikkiopistojen tehtävä on kasvattaa musiikilla, ja teini-ikäisten tyttöjen vanhempana luulen ottavani mielelläni vastaan tällaisen kasvatuskumppanin.
Jaa sivu: