— Anna Mäkelä

"Moraalisesti arveluttavaa"

”On moraalisesti arveluttavaa viedä lapsi päiväkotiin, jotta saisi itselleen vapaa-aikaa.” Näin kommentoi satunnaisesti valittu isä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista eilisessä Hesarissa. Anteeksi mitä?! Herra puhuu siis vanhemmista eli äideistä, jotka ovat kotona kahden tai useamman lapsen kanssa, yleensä vauvan kanssa vanhempainvapaalla. Nämä naiset haluavat rikollisesti ”lisää vapaa-aikaa” – eli mahdollisuuden pari kertaa viikossa nukkua, hoitaa vain yhtä lasta, pestä hiukset, lukea lehden ja ehkä ripustaa pyykit rauhassa ja syödä lounaansa lämpimänä. Mitä valtavaa itsekkyyttä ja uusavuttomuutta! Olin itse toisen äitiyslomani kotona vauvan ja 1-vuotiaan kanssa. Nautin siitä, mutta oli se raskastakin. Jos vauvalla olisi ollut koliikki, yhtälö olisi ollut mahdoton. Mieheni oli kolme kuukautta kotona lasten kanssa ja koki sen myös hyvin raskaaksi. Suosittelen samaa tällekin isälle – ja kaikille muillekin. Sittenpähän tietävät, mistä puhuvat kun puhuvat vauvaa hoitavien äitien ”vapaa-ajasta.” Subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta taisteltiin vuosikymmeniä. On katastrofi, jos seuraava eduskunta poistaa sen. Niin ei saa käydä.
Jaa sivu: