— Anna Mäkelä

Silmälasit uhkana miehiselle järjestykselle

Tutkimustyö on useimmiten mielenkiintoista ja antoisaa. Joskus kuitenkin tuntuu, että esimerkiksi elokuvatutkimuksessa tehdään hieman turhan rohkeita tulkintoja. Esimerkiksi parhaillaan lukemassani, muuten kiinnostavassa teoksessa (Jacinda Read: ”The New Avengers” eli ”Uudet kostajat”) väitetään: Silmälasit naisella ovat epäseksuaalisuuden yleisin tunnus elokuvassa. Tämä ei ole aivan väärin – silmälasit eivät elokuvissa tai televisiosarjoissa kieltämättä kuulu seksikkäille naisille. Elävässä elämässä moni nainen esimerkiksi juhlissa käyttää myös mieluummin piilolinssejä – osittain varmaan siksi, että valokuvissa silmälasit kertovat aina kuvan iän ja ne näyttävät viiden vuoden kuluttua aina hassuilta. Mutta Readin jatkotulkinta on, että silmälaseja käyttävä nainen on suorastaan uhka miehiselle kulttuurille eli patriarkaatille. Perinteisen feministisen elokuvatutkimuksen mukaan yleensä nainen on katseen kohteena, mutta silmälaseja käyttävä nainen katsoo itse eli uhkaa miehistä järjestystä. Mielenkiintoinen ajatuskulku, mutta sen yhteiskunnallinen relevanssi jää ainakin minulle arvoitukseksi. Enkä yhden elokuvan perusteella päättelisi vielä mitään mistään. Täytyypä miettiä, onko tämä silmälasi-motiivi sovellettavissa omaan massiiviseen poliisisarja-aineistooni. Jipii.
Jaa sivu: