— Anne Bland

Senegal on ja pysyy demokratiana

Dakarissa, Senegalin pääkaupungissa järjestettävän kolmannen Global Greens Congressin yksi pääteemoista on demokratia. Ja osuvasti, aivan kongressin kynnyksellä, tämä Afrikan demokratian mallimaa valitsi itselleen uuden presidentin, opposition ehdokkaan Macky Sallin.

Demokratia oli kuitenkin vaarassa, sillä kaksi kautta hallinut ja dynastisista pyrkimyksistään tunnettu presidentti A. Wade, 86, ei ollutkaan valmis luopumaan vallastaan. Hän nimittäin muutti vuoden alusta maan perustuslakia korruptoituneen tuomioistuimen avulla voidakseen hakea kolmatta kautta maan pääkallopaikalla. Samalla maailmankuululta muusikolta, Youssoun N’Dourilta, evättiin mahdollisuus osallistua ehdokkaana, koska suosio kansan parissa oli liian suuri uhka presidentille.

Senegal on varmaan yksi niistä harvoista Afrikan maista, joisa ei ole koskaan ollut sotilaallista vallankaappausta ja se on pyrkinyt tietoisesti kehittämään monipuoluejärjestelmäänsä. Kansa on syystäkin ylpeä demokratiastaan ja rauhastaan, joten ei siis ihme, että senegalilaiset loukkaantuivat perinpohjin istuvan presidentin vallanhimosta ja lähtivät kaduille. Kuusi ihmistä kuoli yhteenotoissa.

Oppositio, vihreät mukaan lukien, pyrki kuitenkin toisen kierroksen käynnistyttyä pidättäytymään mielenosoituksista, jottei istuva presidentti saisi jälleen kerran tekosyytä pitkittää toisen kierroksen äänestystä. Kansa halusi jatkaa demokratian linjalla ja oli valmis valitsemaan, itse asiassa ”kenet tahansa paitsi Waden”, kuten iskulauseet kirkuivat tammi-helmikuussa.

Waden kätyrit kiersivät maata lahjoittamassa kansalaisille rahaa ääntä vastaan. Entinen pääministeri, mutta Wadeen pesäeron tehnyt Macky Sall oli taasen kiertänyt henkilökohtaisesti maata jo kaksi vuotta ymmärtääkseen maansa ongelmat. Youssoun N’Dour teki laulun kansalle, jossa hän kannusti ihmisiä ottamaan Waden lahjukset vastaan, koska ”se raha on jo teidän”, mutta äänestämään Macky Sallia äänestykopin rauhassa.

Tällä viikolla maailman vihreät aloittavat Dakarissa demokratiakeskustelunsa ja myös Senegalin presidentin nimi virallisesti julkistetaan. Maata riivaa uskomaton köyhyys, työttömyys on 65 prosenttia eikä valtionkassassa ole Waden hallinnon jäljiltä mitään. Silti kansa katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti. Macky Sallilla on paljon tehtävää, mutta Senegal pysyi ainakin demokratiana.

Jaa sivu: