— Anne Bland

Nainen, ole säihkyvä myös yrittäjänä! - Naisyrittäjän 6 teesiä

Suomessa naisyrittäjiä on enemmän kuin monessa maassa. Kuitenkin suurin osa yrittää yksin ja vain neljännes työllistää yli 10 henkeä. Pörssiyhtiöissäkin vasta joka kymmenes johtaja on nainen.

Moni naisyrittäjä varmasti miettii joskus, että kapasiteettia olisi suurempiinkin haasteisiin, ja moni nainen pähkäilee oman yrityksen perustamista.

Antaa palaa vain, tässä alkuun kuusi teesiä:

1. Älä odota papukaijamerkkiä.

Älä odota kehuja, hyväksyntää ja kannustusta. Ihmismieli vain yksinkertaisesti tykkää sanoa ”ei onnistu” ja ajatuksesi eivät saa kannatusta. Mutta jos tunnet luissasi, että ideassasi on itua, luota itseesi – varsinkin, jos se saa sinut haukkomaan henkeäsi kunnianhimoisuudessaan. Sitten kun olet onnistunut, saat kyllä sen 10 pistettä ja papukaijamerkin, vaikka eivät ne enää tunnu niin mahtavilta kuin ideasi synnyttäminen onnistuneesti käytäntöön.

2. Et ole koskaan ”valmis”.

Tiedän, että haluat suunnitella ja tehdä asiat hyvin, kokemusta ja koulutustakin voisi olla lisää ja kokonaisuutta perheen näkökulmasta pitäisi ainakin hahmottaa paremmin. Parasta mahdollista hetkeä ei kuitenkaan tule koskaan. Miksei se voisi olla vaikkapa just nyt? Sittenpähän tiedät, olitko valmis! Anna naiseutesi loistaa ja säihkyä – onnistut varmasti.

3. Kasvata paksu nahka.

Et voi aina miellyttää kaikkia. Joskus onnistut ja joskus et, ja kritiikkiä tulee. So what? Pidä visiosi selkeänä mielessäsi ja usko sen onnistumiseen toista kautta tai seuraavalla kerralla. Riskinsietokykyä voi nahan ohella kasvattaa. Muista myös, että epäonnistuminen tarkoittaa vain sitä, että onnistuminen on taas vähän lähempänä.

4. Ole ärsyttävä idiootti.

Tiedän, että olet ihana, fiksu ja säihkyvä, mutta joskus on hyvä olla edes ihan vain pikkuriikkisesti se ärsyttävä idiootti, joita kaikki firmat ovat täynnä ja jotka kovaäänisesti vievät omian keskeneräisiäkin asioitaan eteenpäin. Miesten maailmassa vain näin saa joskus huomiota. Mutta käytä tätä harkiten, ethän kuitenkaan halua muuttua ärsyttäväksi idiootiksi!

5. Rakasta itseäsi.

Kaiken kiireen keskellä muista, että sinä olet paras valttisi. Jos olet tehnyt neljä edellistä teesiä, niin kuljet selvästi oman mukavuusalueesi ulkopuolella ja on tärkeä tietää, milloin patterit vaativat latausta. Rakasta itseäsi niin paljon, että pidät itsestäsi huolta. Tee asioita, joista tulee hyvä mieli, naura, tapaa kavereita, pidä hömppäpäivä tai möllötä vaan. Pistä nämä kalenteriin!

6. Anna toistenkin naisten säihkyä!

Anna onnistumisesi ja menestyksesi säteillä ulospäin; ole reilusti ylpeä itsestäsi. Mutta muista myös kannustaa ja kehua kanssasisariasi, jotka kenties ovat vasta oman yrittäjyytensä alussa – anna myös heidän alkaa säihkyä! Koska vain toisiamme tukien ja juhlien, voimme saada tämän maan naisyrittäjyyden sille kuuluvalle paikalle: kun se ei ole enää määritelty sukupuolen perusteella erityiseksi.

Jaa sivu: