— Anni Sinnemäki

Valopilkkuja taantuman keskellä

Äskettäin julkaistut TE-keskusten alueelliset talousnäkymät ovat huolestuttavaa luettavaa. Maan 69 seutukunnasta ainoastaan Tunturi-Lapin taloustilanne on parantunut vuoden takaisesta. Vienti ei vedä ja teollisuus on vaikeassa tilanteessa. Silti näkyvissä on myös pieniä valopilkkuja, jotka näyttävät suuntaa talouden uudistamiselle.

Kiinnostavin esimerkki on varmasti Hamina, johon WinWinD perustaa kaupunkiin uuden tuulivoimalatehtaan ja Google palvelinkeskuksen Summan vanhaan paperitehtaaseen. Googlen päätökseen tulla Haminaan vaikutti ilmeisesti juuri tuulisähkön saatavuus.

Tuulivoimateollisuus näyttää ainakin toistaiseksi vielä pääosin vetävän. Lappeenrannan seudulla tuulivoimamoottoreita valmistavan The Switchin uusi tuotantoyksikkö etenee. Loviisan seutukunnassa metallikonepaja Hollming Works saattaa jopa lisätä työvoimaa tuulivoimatuotannon vuoksi. Pieksämäen seutukunnalla Ekin Muovi ja RST Lapit investoivat ja lisäävät työvoimaa tuulivoimamoduulien valmistuksessa.

Joutsan ja Keuruun seutukunnilla toivotaan uusia mahdollisuuksia bioenergia-alan kasvusta. Energia-ala piristää Varkauden muuten synkkiä näkymiä. Biodieselin ja akkujen valmistuksessa on hyviä näkymiä.

Taantuman aikaisen elinkeinopolitiikan tavoitteena on luoda pohjaa tulevaisuudelle. Kyse on taloudesta ja ympäristöstä: meidän on rakennettava talous niin, että se tuottaa vaurautta kestävällä tavalla. Elvytyspolitiikka ei saa sitoa meitä vielä vuosikymmeniksi vanhaan hiilitalouteen. Maailmanlaajuiset suuntaviivat vähähiiliselle taloudelle on saatava sovittua Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa.

Yhdysvalloissa vihreä elvytys on merkittävä osa uuden hallinnon talouspolitiikkaa. Presidentti Obaman elvytyspaketti ohjaa yli 50 miljardia dollaria energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvaan energiaan.

Energiatehokasta, uusiutuvaan energiaan perustuvaa yhteiskuntaa rakennetaan nyt.

Jaa sivu: