— Anni Sinnemäki

Mitä Jutta Urpilainen tarkoittaa sijoittajan vastuulla?

Yksi näiden vaalien iso teema on velkakriisiin joutuneiden maiden auttaminen. Vaalipaneeleissa ja -kentillä puhutaan lyhenteillä, joita juuri kukaan ei puoli vuotta sitten osannut. Kuka hyväksyy välineen, kuka vain mekanismin, kuka vastustaa kaikkea oliiveihin liittyvää?

Ja ennen kaikkea: mitä ihmettä tarkoittaa sijoittajien vastuu? Pohjimmiltaan se tarkoittaa, että sijoittaja voi talouskriisissä menettää sijoituksensa tai ainakin osan niistä.

Valtioiden velkakirjoihin sijoittanut pankki tai eläkerahasto menettää sijoituksensa jos lainaa ottanut maa ei kykene maksamaan sijoituksiaan takaisin. Sinänsä ajatus siitä, että sijoittaja voi riskin toteutuessa menettää rahansa, on perusteltu.

Portugalissa tilanne on nyt juuri tämä. Portugali ei pysty selviytymään lainoistaan ja menoistaan jos muut maat eivät tule apuun. Uskon, että jos Jutta Urpilainen tosissaan ajaisi sitä, että annetaan Portugalin kaatua velkoihinsa – ja sijoittajien menettää sinne lainatut pääomansa – niin hän sanoisi sen suoraan. Ainakin se olisi äänestäjiä kohtaan kohtuullista.

Olemme erittäin vaikeiden valintojen äärellä. On johtavilta poliitikoilta vastuutonta verhota vaikeita asioita ja valintoja epämääräisiin mielikuviin, joille ei anneta tarkkaa sisältöä.

Tilanne on se, että valitsemme nyt huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoa. Sitä valintaa ei ole olemassa, että sijoittajat menettävät sijoituksensa, mutta se ei vaikuttaisi tavallisten ihmisten elämään.

Itse olen tässä tilanteessa kallistunut sille kannalle, että Portugalin jättäminen selviytymään veloistaan yksin on Suomelle ja Euroopalle liian suuri riski. Sijoittajan vastuun toteuttaminen tässä vaiheessa ja näin nopeasti tarkoittaisi suurella todennäköisyydellä vakavia seurauksia Euroopan talouskehitykselle ja sitä kautta tavallisille ihmisille - erityisesti kaikkein köyhimmille.

Sijoittajan vastuun toteutuminen pysyvän mekanismin käynnistyessä vuonna 2013 antaa valtioille mahdollisuuden hoitaa taloutensa niin, että ne eivät joudu siihen tilanteeseen, jossa Portugali nyt on. Aikalisä siis tarjoaa valtioille mahdollisuuden parantaa talouttaan ennen kuin velkasaneerauksen mahdollisuus avataan.

Ehkä Jutta Urpilainen vain tarkoittaa sitä, että hän kannattaa transaktioveroa? Niin kannatan minäkin. Se ei kuitenkaan vaikuta niiden sijoittajien saamisiin, jotka ovat lainanneet rahaa Portugalille. Se ei liity sijoittajan vastuun lisäämiseen vaan spekulatiivisen talouden volyymin hillintään.

Jaa sivu: