— Anni Sinnemäki

Fennovoiman ydinvoimahanke kaatuu

Saksalainen E.On vetäytyy Fennovoimasta. Se on omistanut Fennovoimasta yli kolmanneksen, ja itse ainakin uskon, että tämä tulee kaatamaan Fennovoiman koko ydinvoimahankkeen.

Miksi vetäytyminen tapahtui? Ydinvoima on kallista, riskialtista ja hidasta. Se haittaa siirtymistä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden aikakauteen. Kuvaavaa on, että E.On keskittyy nyt uusiutuvaan energiaan ja älykkäisiin sähköverkkoihin Ruotsissa. Niin pitääkin tehdä, se on tulevaisuuden rakentamista.

Ne, jotka halusivat Suomeen ydinvoimalupia vuonna 2010, uskoivat täysin epärealistisiin sähkönkulutuksen kasvulukuihin. Me, jotka äänestimme ydinvoimaa vastaan, vaihtoehtojen puolesta, taisimme arvioida tulevan kehityksen realistisemmin. Suomen sähkönkulutus ei ole käytännössä kasvanut vuoden 2006 jälkeen. Silloin, kuusi vuotta sitten sähköä kulutettiin 90 terawattituntia, tämän vuoden kulutukseksi tullee alle 85 terawattituntia. Suomi ei tarvitse uutta ydinvoimaa.

Epäonnistunut, vieläkin rakenteilla oleva Olkiluoto 3 –hanke on näyttänyt selvästi sen, että ydinvoima on huomattavasti kalliimpaa kuin päättäjille ja kansalaisille on uskoteltu. Fukushiman onnettomuus Japanissa on näyttänyt sen, että ydinvoiman riskit ovat suuremmat kuin mitä suomalaisille on uskoteltu. Saksan siirtyminen uusiutuvaan energiaan ydinvoimasta on osoittanut sen, että suuret muutokset energiapolitiikassa ovat tehtävissä.

On vieläkin mahdollista, että joku ostaisi E.Onin osuuden Fennovoimasta ja hanketta yritettäisiin viedä eteenpäin.

Miksi minä uskon, että näin ei tule tapahtumaan? E.Onhan ei ole ainoa osakas, joka projektista on lähtenyt, niin ovat tehneet myös S-ryhmä ja Atria. Lyhyesti: ydinvoima on kallista ja hidasta, sen riskejä ei hallita, eikä sähkönkulutus kasva. Kasvu ja markkinat on nyt uusiutuvassa energiassa.

Yksi syy muiden lisäksi on se, että ihmiset eivät halua ydinvoimaa Pyhäjoelle. Pro Hanhikivi liike on ollut aktiivinen ja voimakas. Sen toiminta on yksi niistä syistä, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että E.On otti askeleen kohti uusiutuvaa tulevaisuutta. Onnittelut minulta kaikille Pro Hanhikiven rohkeille ihmisille!

Jaa sivu: