— Anni Sinnemäki

Onko Talvivaara lainkaan varautunut riskeihin?

Olemme saaneet taas kuulla huonoja uutisia Talvivaaran kaivokselta: kipsisakka-altaasta vuosi jälleen. Toistaiseksi altaan vedet on saatu pysymään kaivosalueella patojen takana, mutta tilanne on kaukana turvallisesta. Sulamisvesien alkaessa täyttää altaita lisää ollaan taas uusien ongelmien edessä. Yhtiö kuitenkin juoksuttaa kaiken aikaa käsiteltyä vettä ulos kaivosalueelta.

Kaivoksella on sattunut onnettomuuksia jo aivan liikaa. Uusi vuoto herättää taas kerran kysymyksen yhtiön johdon uskottavuudesta. Marraskuussa Talvivaaran Harri Natunen vakuutti A-studiossa, että uutta - neljättä - vuotoa ei enää tule. Nyt, kun uusi vuoto tapahtui, toimitusjohtaja Pekka Perä on kuitannut, että yhtiö osasi tämän ennakoida. Viesti on ristiriitainen ja huolestuttava: tiesikö Talvivaara odottaa uutta vuotoa, ja jos tiesi, miten siihen oli varauduttu?

Ylipäätään haluaisin kysyä yhtiöltä, miten se on riskeihin varautunut ja niitä ennakoinut. Yhtiö on kyllä korostanut kiinnittäneensä huomiota riskienhallintaan. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten yhtiö on varautunut runsaslumisen talven sulamisvesiin? Juoksuttaako se vettä ulos kaivosalueelta juuri siksi, että lumen sulaminen ei aiheuttaisi hallitsematonta vesien vyöryä luontoon? Vai siksi, että yhtiö pääsisi kesällä jälleen louhimaan malmia? Onko yhtiö selvittänyt, missä altaissa on heikkoja kohtia ja mistä vettä voi alkaa seuraavaksi vuotaa? Joudummeko vain jännityksellä odottamaan taas seuraavaa huonoa uutista siitä, miten ympäristölle haitallisia aineita valuu lähiseudun vesistöön?

Kainuun ja Ylä-Savon asukkailla on jatkuva huoli siitä, mitä kaivosalueella seuraavaksi tapahtuu. Suomalaisten luottamus on mennyttä. On kestämätöntä, miten yksi yhtiö voi jatkaa loputtoman tuntuisesti ympäristön pilaamista. Yhtiön on aika ottaa asukkaat paremmin huomioon, ottaa huoli ympäristöstä vakavasti ja tehdä kaikkensa, jotta ympäristö puhdistuu ja asukkaiden huoliin vastataan. Avoimia kysymyksiä on aivan liikaa. Yhtiön pitää hakea pian kunnollisia vastauksia ja ratkaisuja.

Jaa sivu: