— Erkki Pulliainen

Harmaatalous ja talousrikollisuus kuriin - heti!

Veroparatiisi suojelee vaihtelevalla moraalilla hankittuja rahojasi tiukan pankkisalaisuuden avulla. Sellaisia löytyy Euroopan unionin rajojen sisäpuoleltakin. Suomalainen sijoittaja voi yhtäkkiä tekeytyä ulkomaalaiseksi ja hallintarekisterin suojassa nauttia Luxemburgissa toimivan, Suomessakin konttoreita pitävän pankin palveluista. Tämän kaksinaamaisen toimintamallin kehittivät aikanaan länsimaiset poliitikot. Siitä koettiin olleen enemmän hyötyä kuin haittaa jälkimmäistä kiistämättä.

Mutta hyväkin mopo voi karata käsistä. Näin on käynyt veroparatiisikikkailussakin. Eurooppalainen valtio yksi toisensa jälkeen on joutunut tunnustamaan että harmaan- ja mustantalouden piiriin on luiskahtanut siinä määrin massiivisesti rahavirtoja, että valtion saamalla verokertymällä ei pystytä pitämään yllä valtiokoneiston välttämättömiä toimia. Laitonta rahaa on jouduttu pesemään lailliseksi muutaman prosentin sakkomaksuilla. Eräissä valtioissa, kuten Espanjassa, on siirrytty vastavetona enenevässä määrin suurten setelien talouteen; kauppaa käydään käteisellä!

Suomalaisenkin yhteiskunnan elämänmenon "normaalisuuden" mittari on liikevaihto. Rahan pitäisi kiertää ja valtion saada kierroksen aikana osansa "liikevaihtoveron" muodossa. Nykyterminologialla alviasiat kuuluisi hoitaa ja työnantajana hoitaa tälle instituutiolle kuuluvat rahavirta- ja ilmoitusvelvollisuudet. Yhteiskunnan pitäisi näin saada mitä sille kuuluu.

Yhteiskunta odottaa rehellisyyttä työnantajalta, mutta yhä kasvavalle joukolle työnantajia tämä ei käy pirtaan. Työ tehdään kaikissa suhteissa pimeästi, työntekijätkin ovat, jos mahdollista, tulleet ulkomailta. Tietenkään tes:n mukaisia palkkoja ei makseta. On selvää, että näin toimiva yritys on ylivertaisessa asemassa rehelliseen, velvoitteensa hoitavaan yrittäjään nähden. On jopa laskettu, kuinka paljon epärehellisen yrittäjän pitää olla, jotta pärjäisi mädännäisillä nykymarkkinoilla. Näin on erityisesti rakennusalalla.

Mutta mitä merkitään kirjanpitoon? Osa epärehellisistä yrittäjistä ei pidä kirjanpitoa lainkaan. Osa hoitaa homman "kuiteilla". Niin kuiteilla, millä kuiteilla? Kuiteilla, joita saa ostaa kuin mitä tahansa hyödykkeitä. Ulkoisesti hienonnäköisestä liikkeestä voi ostaa haluamiaan kuitteja. Markkinarako on täyttynyt toimijoilla.

Näppärimmin toimivilla harmaantalouden yrittäjillä on lukuisia lepääviä yhtiöitä verkostossaan, joiden avulla ne eksyttävät peräänsä ilmestyneet nuuskijat. Ei ihme, että suomalaiset syyttäjät ovat ilmaisseet epätoivonsa. Heitä ennen saman teki mm. Albanian pääministeri.

Paine kohdistuu valtiovarainministeriin: käännetty arvonlisäverojärjestelmä on meilläkin välttämättömyys. Samoin suomalaisten pakoilu hallintarekisterin taakse on lopetettava. Erilaiset rekisterit pitää voida ajaa ristiin rikollisten esiin saamiseksi. Pari miljardia euroa jää muutoin ensi vuonnakin verotuloja saamatta.

Jaa sivu: