— Griinari Leena

Kuusi teesiä kuudetta virhettä vastaan

Heips! Kuuntelin tänään TKK:n energiatekniikan proffaa Peter LUndia KOtkan Duetossa Ympäristöseuran järjestämässä tilaisuudessa. VAutsi mitä faktoja hän esitti ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ydinvoimaa vastaan. Kehittelin tästä kuusi teesiä kuudetta virhettä vastaan: 1. Energiankulutuksen vähentäminen on yksinkertaista, jos vain tahtoa löytyy. Jos kaikki maailman hehkulamput korvattaisiin LED-lampuilla, voitaisiin kaikki maailman ydinvoimalat sulkea, sillä säästö olisi 16 prosenttia, joka on täsmälleen ydinvoiman osuus nykyisestä sähköntuotannosta. Samoin, jos jokainen maailman etuoikeutettu kännykän haltija ottaisi laturin pois seinästä, kun ei tarvitse sitä, säästettäisiin 16 ydinvoimalan verran sähköä. 2. Tuulivoima voisi nykyisellä kasvuvauhdillaan tuottaa 10 prosenttia maailman sähköstä vuoteen 2025 mennessä. Saksassa tuulivoima työllisti 64 000 ihmistä vuonna 2005. Vuoteen 2020 mennessä siellä on tavoitteena 500 000 työpaikkaa uusiutuvan energian tuotannosta. 3. Suomeen saataisiin valtavasti lisää työpaikkoja, jos keskityttäisiin kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Taloudellinen sijoitus tulisi takaisin kaksinkertaisena muutamassa vuodessa. Ydinvoima on lähes ulkomaista energiaa, koska Suomessa ei ole uraania eikä tietotaitoa ydinvoimalan rakentamiseen. 4. Myös tuotekehitys työllistäisi. Miksi suuryhtiö Fortum ei sijoita tuotekehitykseen kuin 0,1 prosenttia liikevaihdostaan? Ilmeisesti koska tietyt ryhmittyvät ajavat ydinvoimaa Suomeen. Jos ydinvoimapäätös tehdään, ei kukaan sijoita uusiutuvan energian tuotekehittelyyn. 5. Ydinvoima hinta tulee kasvamaan, koska uraanin hinta tulee nousemaan viisinkertaiseksi ja se pitää ehdottomasti huomioida jo nyt, kun kuudetta ydinvoimaa Suomeen kaavaillaan. Kun Suomessa haudataan ydinjäte puolen kilometrin syvyyteen, niin seuraava jääkausi hajottaa koko varaston. Ydinjäte pitäisi haudata puolentoista kilometrin syvyyteen, mutta sehän nostaisi ydinvoiman hintaa aivan liikaa. 6. Täytyy myös muistaa, että yksi voimala tuottaa 25 tonnia plutoniumia. Vain 10 grammaa plutoniumia tappaa juomaveteen sekoitettuna koko ihmiskunnan. Eikä siihen tarvita kuin yksi inhimillinen erehdys.
Jaa sivu: