— Griinari Leena

Ode Kotkassa

Olipa upeaa kuunnella viisaita ajatuksia tänään Kotkan Duetossa. Ode selitti perustulomallin niin perusteellisesti, että muuten hyvin aktiivisella yleisölläkään ei jäänyt enää paljon kysyttävää. :-) Hämäläisen Reijo - Viikko-Eteenpäin päätoimittaja, jonka muistan seitsemän vuotta sitten luokitelleen oman aatteellisen taustansa "soininvaaralais-tuomiojalaiseksi" - oli mukana tilaisuuden alusta loppuun ja keskustelussa osoitti tuntevansa perustulomallin läpikotaisin. Uusin konkreettinen ajatus, joka minulle jäi mieleen, oli Oden uuden kirjan "Vauraus ja aika" esimerkki ajan ja rahan suhteesta. JOs me nyt tyytyisimme siihen taloudelliseen tilanteeseen, joka meillä oli vuonna 1985 ja vaihtaisimme sen jälkeisen elintason nousun vapaa-aikaan, niin voisimme jokainen pitää vuodessa 3 kk lomaa ja tehdä nelipäiväistä työviikkoa! Miksi se ei ole mahdollista! Koska jähmettyneet työvoimapoliittiset rakenteet eivät anna meille vieläkään järkevää mahdollisuutta tehdä osa-aikatyötä. Jokaisen työtä tekevän pitää edelleen tappaa itsensä työtaakan alle ja toiset joutuu odottamaan työttömänä. Perustulo olisi taas kerran ratkaisu tähänkin ongelmaan. Onneksi ne kaksi Turun yliopiston tutkijaa saivat näkemyksensä lävitse tänään Hesarissa. Uskon oikeasti, että tämä loan heitto alkaa koitua vihreiden eduksi: ei kukaan järkevä ihminen voi olla näkemättä demaripropagandan lävitse...
Jaa sivu: