— Hannonen Paloma

Kuuleeko edistys - täällä Suomi

Perussuomalaiset ovat vaalimanifestissaan vihdoin sanoneet mitä haluavat: lopettaa kehitysavun ja lopettaa maahanmuuton.

Hittoon aikaisemmat selitykset siitä, että apua tarvitsevia kannattaa auttaa kotimaassaan. Hittoon toimenpiteet, joilla kotoutetaan maahanmuuttajia ja autetaan heitä olemaan aktiivisia ja täysvaltaisia suomalaisen yhteiskunnan jäseniä. "Terveydenhoitohenkilökunnan, poliisin ja muiden toimijoiden muutenkin niukkoja ajallisia ja rahallisia resursseja ei pidä haaskata erilaisiin kulttuurisensitiivisyys- ja toiseudenkohtaamiskoulutuksiin."

Vaikea nähdä kuinka persujen toimenpideohjelmalla sosiaalinen eriytyminen ja kuppikuntien syntyminen voitaisiin ehkäistä.

Se että maahanmuutossa on ongelmia, ei tarkoita, että resurssit tulee ajaa nollaan, vaan että niitä pitää lisätä ja toimista tehdä tehokkaampia. Se, että kehitysyhteistyö ei ole poistanut köyhyyttä, ei tarkoita, että kehitysapu tulee lopettaa, vaan että kehitysyhteistyöhön on panostettava lisää ja kehitysyhteistyöstä tehtävä parempaa ja ihmisiä enemmän osallistavaa.

"Suomen tulee olla tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa noudatetaan mahdollisuuksien tasa-arvoa, ei lopputuloksen tasa-arvoa. " Perussuomalaisten logiikalla ihmisestä, jolla on ollut vaikkapa työ, joka on vaikka mokannut ja menettänyt työnsä tai jostain syystä tippunut raiteilta, ei tarvitse pitää huolta, jos on alussa annettu mahdollisuus. Sellaisessa Suomessa ei pidetä huolta heikommista ja apua ja tukea tarvitsevista - olivat he sitten maahanmuuttajia, suomalaisia alkoholisteja tai työttömiä.

"Perussuomalaisten täysimääräinen menestys on edellytys sille, että vihreät voidaan sysätä pois hallituksesta ja vihreä vouhotus homo- ja lesboliittoineen sekä viherveroineen saadaan takaisin marginaaliin. Sinne, minne ne kuuluvatkin," Vesa-Saarakkala, perussuomalaiset.

Äärikonservatiivisten mielipiteiden lisääntyessä myös poliittisen keskustelun keskiö on siirtynyt pikkuhiljaa enemmän ja enemmän oikealle, enemmän konservatiivisemmaksi, enemmän vaatimuksiksi tehdä Suomesta sulkeutunut, ahdasmielinen, taantunut ja pelokas paikka. Suomesta halutaan tehdä sellainen menneisyyteen jämähtänyt takapajula, jossa rakastaa saa heterot, sähkö tuotetaan ydinvoimalla ja asioiden eettisyyttä ja oikeamielisyyttä perustellaan sillä, että laki sen sallii.

Persunnuolentaa ovat harrastaneet vuoron perään SDP, kokoomus ja nyt viimeisimpänä keskustan eduskuntaryhmä. Keskustan eduskuntaryhmän toimenpiteet laitostaisivat turvapaikanhakijoita entisestään ja keskusta myös lopettaisi turvapaikkojen myöntämisen humanitaarisin perustein (joka muuten on osa kansainvälisiä sopimuksia, joihin muun muassa sellainen maa kuin Suomi on sitoutunut).

Puolueet pelkäävät, että oman puolueen politiikkaan tyytymättömien äänestäjien äänet satavat perussuomalaisten laariin. Vuoronperään vasemmalta ja vuoron perään oikealta kuuluu tämän hetkiselle poliittiselle keskustelulle tyypillisiä kommentteja erilaisuudesta ja maahanmuutosta.

Ja kuitenkin, Suomi on monikulttuurinen maa ja täynnä "erilaisuutta" jo ihan ilman yhden ainutta maahanmuuttajaa; osa on porvareita, osa kommareita, osa kuuluu johonkin kirkkoon, osa ei, osa asuu maalla, osa kaupungeissa, osa on homoja, osa heteroita, osa saa leipänsä taiteesta, osa lapiosta, osa haluaa voin näkkileivän reikäpuolelle, osa jauhopuolelle.

Ei ole olemassa standardisuomalaista, normisuomalaista, perussuomalaista. Joten silloin, kun sellaiseksi yhteiskuntaa yritetään vääntää, on aika lähteä kaduille ja pistää pystyyn sellainen mekkala, että koko synkkenevä Eurooppa sen kuulee.

Paloma Hannonen, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja

Jaa sivu: