— Heidi Hautala

Parlamentin TTIP-kanta vihreille pettymys

Euroopan parlamentti äänesti eilen TTIP-mietinnöstä, joka ohjeistaa komissiota EU:n ja USA:n välisissä neuvotteluissa. Sopimuksen aikanaan valmistuttua parlamentti voi enää kuin hyväksyä tai hylätä sopimuksen.

Vihreiden ryhmän suureksi pettymykseksi parlamentin enemmistö taipui silittämään komissiota myötäkarvaan ja antoi sille mandaatin jatkaa vapaasti neuvotteluja.

ISDS nousi kuolleista

Äänestyksen lähestyessä keskeiseksi kysymykseksi nousi se, otetaanko kritisoitu ISDS-riitojenratkaisumenettely mukaan sopimukseen. Kuluvan kevään aikana sosialistien kanta vaihtui kuin tuuliviiri - aina äänestykseen saakka. Sitä on ollut piinallista seurata. Viikko sitten sosialistien S&D-ryhmä julisti ISDS:n olevan kuollut. Tämän jälkeen mietinnön esittelijä  Bernd Lange samasta ryhmästä toi täysistuntoon äänestettäväksi S&D:n ja konservatiivien EPP:n välillä neuvotellun kompromissiesityksen, jossa esitettiin ISDS:n korvaamista "uudella" riitojenratkaisujärjestelmällä.

Käytännössä EPP sai tahtonsa läpi. EPP:lle ei kelvannut muu kuin erillinen, yhdysvaltalaisia yrityksiä varten suunniteltu investointiriitojen ohituskaista. EU on aikaisemmin antanut asetuksen, jonka mukaan ulkomaisilla sijoittajilla ei tulisi olla parempaa suojaa kuin eurooppalaisilla yrityksillä, mutta käytännössä erillinen ISDS asettaa ulkomaiset sijoittajat aina kotimaisia yrityksiä parempaan asemaan. Erillisissä investointiriitojen ratkaisumenettelyissä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen mahdollisuudet tulla kuulluksi ovat myös huomattavasti rajatummat kuin tavallisissa tuomioistuimissa.

Parlamentti on nyt linjannut, millaisen ISDS:n se kelpuuttaisi. Neuvottelujen edetessä kuulemme millaisen version komissio onnistuu saamaan aikaan. Kuinka "julkisesti nimitetyt, riippumattomat ammattituomarit" ratkaisevat riitoja, kuinka tapaukset ratkaistaan "avoimesti julkisissa kuulemisissa" ja minkälainen muutoksenhakumenetelmä siihen tulee? Nämä ovat kaikki kannatettavia asioita, mutta miksi ylipäänsä tarvitaan tällainen näennäistuomioistuin?

Me vihreät vaadimme ISDS:n hylkäämistä kokonaan, koska investointisuojariidat voidaan hyvin ratkaista tuomioistuimissa ilmankin. Kannatimme myös julkisen kansainvälisen tuomioistuimen perustamista investointiriitojen ratkaisemiseen. Parlamentin enemmistö oli kuitenkin näitä vastaan.  Vaikka yksityiskohdat ovat vielä neuvottelematta, ollaan iso askel lähempänä sitä, että ISDS tulee mukaan sopimukseen.

Vihreiden pienet voitot

Raporttiin tehtiin yli sata tarkistusta, joista vain kuusi hyväksyttiin täysistunnossa. Kolme näistä olivat vihreiden muutosehdotuksia, kuten EU:n oikeus suojata kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuuttaan. Myös julkinen tuki koulutus- ja kulttuuripalveluille haluttiin varmistaa. Vihreiden saavutuksiin voi laskea senkin, että julkisista terveydenhoitopalveluista, GMO-lajeista tai hormonien tai kloonauksen käytöstä lihatuotannossa ei neuvotella, mikäli EU:n ja Yhdysvaltojen väliset säännökset ovat liian kaukana toisistaan.