— Heli Järvinen

22.1.07 Perustulo vähentää nöyryytystä

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu pitkäaikaisiin, pysyviin työsuhteisiin ja täyteen työllisyyteen. Todellisuus on kuitenkin toinen, eikä järjestelmämme pysty ongelmia korjaamaan. Pätkätyöläisten, projektityötä tekevien ja yrittäjien sosiaaliturva on heikko, hajanainen, pirstaleinen, aukkoinen ja byrokraattinen. Vai mitä sanotte siitä, että jo päivänmittainen työnteko voi vähentää työttömän sen kuukauden tuloja, vaikka sen pitäisi niitä tietysti lisätä? Tai siitä, että ikänsä töitä tehnyt pienipalkkainen eläkeläinen joutuu hakemaan lisäturvaa toimeentulo- ja asumistukiluukulta? On systeemin vika, jos työttömyystukeen oikeuttavia ilmoituksia ei voi täyttää rehellisesti ja töitä pitää haalia pimeästi. Onneksi myös Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen on vaatinut sosiaalietuuksien perusremonttia. Perustulo ennen kaikkea yksinkertaistaa ja selventää taloudellisen kokonaistilanteen. Se antaa ihmiselle sopivan perusturvan ja vapauden myös työllistää itseään pätkä- ja keikkatyötilanteissakin.
Jaa sivu: