— Heli Järvinen

7.1.07 Mitä piiloutuukaan pikku-uutisen taakse?

Mohamed on yleisempi nimi kuin Timo tai Seppo, kertoi Ylen tekstiuutiset viime keskiviikkona. Pieni uutinen, joka voi kuulostaa oivaltavalta, mutta osoittaa lähinnä vain outoa ennakkoluuloisuutta ja myös omituista tapaa rinnastaa asioita. Uutisessa Mohamed rinnastetaan tahallaan sellaisiin nimiin, joita ei nykypäivän nuoret kirveelläkään antaisi omille lapsilleen. Uudet Sepot, Timot, Helit ja Ritvat tulevat käyttöön vasta sitten, kun edellisten lapsenlapset saavat lapsia. Uutisen mukaan Mohamedin – ja kaikkia sen eri versioita – sai yhteensä 132 poikaa viime vuonna. Vertailun vuoksi esimerkiksi suosituimman Juhani-nimen sai vastaavasti 1607 poikaa. Tasapuolisuuden nimissä samaan joukkoon pitäisi laskea myös kaikki sen eri versiot eli Juhat ja Jussit. Siis onko Mohamed yleinen nimi vai onko Suomi ennakkoluuloinen? Sitä sietää pohtia.
Jaa sivu: