— Heli Järvinen

7.3.07 Terveisiä kyläkouluille

Kerimäen Kumpurannan koululla vietetään tänään asukasiltaa, mutta koska en itse pääse paikalle, haluan lähettää terveisiä näin etukäteen. Monen kylän oppilasennusteet ovat laskevat, ja sama pätee myös Kumpurantaan. Tähän ennusteeseen ei kannata kuitenkaan hyytyä, vaan sen pitäisi päin vastoin innostaa kyläläisiä. Nyt olisi loistava mahdollisuus osoittaa kylän ja kyläläisten yksituumaisuutta ja lähteä tekemään ripeää tonttikauppaa kyläkoulujen laitamilta, jotta kylään saataisiin uusia lapsiperheitä ja koulun tulevaisuus voitaisiin turvata. Kun kyläkouluista puhutaan, unohdetaan helposti, että ne ovat paljon enemmän kuin oppilaidensa summa. Kyläkoulut ovat hyvä keino torjua oppimisvaikeuksia ja pitää huolta viihtyvyydestä, lyhyistä koulumatkoista ja kylän toiminnoista. Usein kyläkoulut ovatkin aktiivisia asukkaiden puuhakeskuksia. Täytyy myös muistaa, että tulevaisuuden kuntasuunnittelulle on aina lopullinen ratkaisu, jos kyläkoulu lakkautetaan ja kiinteistö myydään. Sen myötä lyödään lukkoon tulevaisuuden rakennuskanta, sillä uusia kouluja kylille ei tule.
Jaa sivu: