— Heli Järvinen

Maksaako bensa liikaa? –Vähennä kulutusta

Etelä-Savossa on liian harvoin mahdollista käyttää julkista liikennettä, ja oman auton pitäminen on monelle silkka välttämättömyys. Bensa on kallista ja autoilu kuormittaa ympäristöä. Taloudellisella ajotavalla pystyy vähentämään bensiinin kulutusta ja samalla säästämään pitkässä juoksussa paljon rahaa. Ja mikä parasta, taloudellinen ajotapa lisää myös liikenneturvallisuutta. Taloudellisen ajotavan niksit ovat yksinkertaiset. Kannattaa hankkia sopivan kokoinen ja tehoinen auto sekä valita oikea polttoaine. Aja varoen ja muuta liikennettä ennakoiden, sillä aggressiivinen ajotapa lisää polttoaineen kulutusta jopa kolmanneksella. Vältä turhia kiihdytyksiä ja liian pienellä vaihteella ajamista. Älä aja ylinopeutta ja pidä renkaissa oikeat rengaspaineet. Huollata autoasi, sillä hyvin säädetty moottori ja säännöllinen öljynvaihto vähentävät polttoaineen kulutusta. Lastin painolla on merkitystä, joten poista ylimääräinen lasti ja kattotelineet autostasi, kun et niitä tarvitse. Vältä tyhjäkäyntiä ja muista, että ilmastointi kuluttaa 0,5-1,5l polttoainetta sadalla kilometrillä. Unohtaa ei sovi myöskään kimppakyytejä. Naapurin kanssa yhdessä kuljettu työmatka vähentää päästöjä ja myös bensakuluja maksamassa on useampi henkilö. Taloudellinen ajotapa on kokonaisuus, joka vaatii liikenneasenteiden muuttamista.
Jaa sivu: