— Heli Järvinen

Valtio osallistuu pilaantuneiden maa-alueiden kunnostuskustannuksiin

Minulle on tullut runsaasti yhteydenottoja Punkaharjun vanhalle kaatopaikalle haudattujen liimatynnyreiden johdosta. Television 45 min -ohjelman (10.10.2007) mukaan vanhalla kaatopaikalla on 1500 tynnyriä ympäristölle haitallista liimaa. Tynnyrit saattavat ajan kuluessa alkaa vuotaa, mikä saastuttaisi lähiympäristöä. Siksi kaatopaikan tilaa pitää tutkia tarkasti, sillä sen sijainti lähellä Puruveden rantaa uhkaa pilata vesistöä. Tällä hetkellä tärkeintä on Etelä-Savon ympäristökeskuksessa vireillä oleva ympäristölupahakemus Punkaharjun vanhan kaatopaikan lopetuksen täydentämiseksi. Se luo suuntaa sille, mitä kaatopaikalle voidaan tehdä. Pilaantuneen maa-alueen kunnostus on kiinni rahasta. Vanhan kaatopaikan kapseloimista, eli tiiviillä katolla päällystämistä on ehdotettu. Päällystäminen estää veden läpikulun pilaantuneella maa-alueella. Punkaharjun tapauksessa tästä ei kuitenkaan ole lopulliseksi pelastukseksi, sillä tynnyreiden vuotaessa myrkyt lähtevät itsestään liikkeelle. Luonnolle parasta on tynnyreiden paikallistaminen ja niiden poistaminen. Tämä on kuitenkin kallista, eikä kunnalla ole yksin siihen varaa. Valtio voi tukea pilaantuneiden maa-alueiden ja vanhojen kaatopaikkojen kunnostusta jätehuoltotyöjärjestelmän kautta myöntämällä ympäristötyömäärärahaa, mikä auttaisi ongelman ratkaisussa. Valtio osallistuu pääsääntöisesti enimmillään 50 prosentilla hankkeen kustannuksiin. Toivottavasti Punkaharjun vanhan kaatopaikan kunnostus etenee heti ensi vuonna, kun ympäristökeskuksen lausunto on valmis.
Jaa sivu: