— Heli Järvinen

Neuvontaa ranta-asukkaille kunkin äidinkielellä

Saimaan alueen kesämökkejä ja rantatontteja myydään ulkomaalaisille kiihtyvään tahtiin. Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan kesämökkikaupoissa jo joka kolmas euro tulee Venäjältä (HS 15.1.). Uudet kesäasukkaat ovat tervetulleita, mutta kiinteistökauppojen suuntautuessa ulkomaille kesäasukkaiden neuvontaan pitää panostaa entistä enemmän. Neuvontaa suomalaisista käytännöistä olisi hyvä saada jo kiinteistökaupan yhteydessä. Ulkomaalaisia mökinomistajia ajatellen tulee ympäristöviranomaisten tehdä englannin- ja venäjänkielinen esite, jossa kerrotaan mökkeilijän oikeuksista ja velvollisuuksista kuten jätehuoltojärjestelmästä ja vesiensuojelusta. Jokamiehenoikeuksista on olemassa venäjänkielinen esite, jota saa ympäristöhallinnosta. Venäläisten kesämökkien omistus Suomessa lisääntyy jatkossakin, ja siksi on hyvä myös lisätä tietoutta siitä, miten suomalaiset voivat ostaa tontteja Venäjältä. Oikeusministeriössä on valmisteilla oppaat siitä, kuinka voi ostaa tontin Suomesta ja kuinka voi ostaa tontin Karjalan tasavallasta. Oppaiden on määrä ilmestyä kevään aikana.
Jaa sivu: