— Heli Järvinen

Ruuantuotannon ympäristövaikutuksia voi vähentää kaupassa tekemillään valinnoilla

Syömisen osuus on noin kolmannes yksityisen kulutuksen ympäristövaikutuksista. Ruuantuotanto rehevöittää vesistöjä ja tuottaa kasvihuonekaasuja. Mitä kuluttaja voi tehdä, jos hän haluaa vähentää ruokailunsa ympäristövaikutuksia? Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat verraten suuria kasvipohjaisiin tuotteisiin verrattuna. Tehokkain keino vähentää syömisen ympäristövaikutuksia on siis korvata eläinperäisiä tuotteita kasviksilla. Toisaalta sekä lihojen että kasviperäisten tuotteiden välillä on ympäristövaikutusten suhteen suuria eroja. Broilerin ja sianlihan ympäristövaikutukset ovat huomattavasti naudanlihaa pienempiä. Tämä johtuu naudan suuresta rehuntarpeesta ja märehdinnästä. Myös kalan syöminen kuormittaa tuntuvasti, paras valinta on itse pyydetty luonnonkala. Maitotuotteiden käytön vähentäminen on yksi ratkaisu kuormituksen vähentämiseksi. Esimerkiksi yhden juustokilon tuottamisen ilmastonmuutosvaikutus vastaa 60 kilometrin ajamista henkilöautolla. Kasviperäisistä tuotteista riisin tuotannon ympäristövaikutukset ovat ylivoimaisen suuret perunaan verrattuna. Riisin viljely kiihdyttää ilmastonmuutosta aiheuttaen metaanipäästöjä. Kasvihuonetuotteiden energiantarve on suurta, mutta kasvihuoneviljely rehevöittää vesistöjä vähemmän kuin peltoviljely. Kauden kasvikset, marjat ja sienet ovat hyviä valintoja. Kuljetusten ja pakkausten osuus raaka-aineiden ja valmiiden elintarvikkeiden kokonaisympäristövaikutuksista ei ole yleensä kovin suuri, poikkeuksena mainittakoon paljon vettä sisältävät tuotteet kuten olut. Ympäristövaikutuksia voi vähentää valmistamalla enemmän ruokaa kerralla, pakastamalla ja lämmittämällä ruokaa mikroaaltouunissa. Esimerkiksi puuron valmistaminen mikrossa lieden sijaan vähentää ilmastonmuutosvaikutusta 70 prosentilla. Uuni on suurin energiankuluttaja ruuanlaitossa. Autolla kaupassa käyvän kannattaa ostaa enemmän kerralla ja vähentää näin käyntikertoja, kunhan tämä ei johda ruuan pilaantumiseen kotona. Turhinta kuormitusta on syötäväksi kelpaavan ruuan haaskaaminen. Tärkeää on myös muistaa biojätteiden lajittelu, joka estää metaanin syntymistä kaatopaikoilla.
Jaa sivu: