— Heli Järvinen

Urheilijan vapaus vai ihmisoikeusloikkaus?

Eilisen kyselytunnin ensimmäiseksi aiheeksi nousi esiinnostamani ongelmat Tiibetissä. Pääministeri vakuutti, ettei urheilua ja politiikkaa tule yhdistää. Tämä päteekin kentällä, jossa urheilijoiden pitää uskonnosta, aatteesta tai kielestä riippumatta kilvoitella toistensa kanssa. Mutta tilanne on erilainen olympialaisten avajaisissa, jossa yleisössä pääosassa ovat valtioiden päämiehet. Nyt esimerkiksi Ranskan presidentti on luvannut harkita osallistumistaan tapahtumaan. Hieman kärjistäen voi kysyä, kumpi on tärkeämpää: urheilijan vapaus vai ihmisoikeusloukkaus? Toivottavasti vastaus on hyvin selvä. Tiibetin ongelmat ovat jatkuneet vuosikymmeniä. Sekä Euroopan Unionin komissio että ulkoministerit ovat jo aiemmin antaneet tukensa Dalai Laman rauhansuunnitelmalle, joka perustuu kulttuuriseen autonomiaan ja uskonnonvapauteen. EU on tuolloin myös kehottanut Kiinaa käymään todellisia neuvotteluja Dalai Laman kanssa. Näistä syistä Euroopan maiden on syytä olla asiassa aloitteellisia. Erityisesti Suomella on näytön paikka, sillä tähän saakka Dalai Lamaa ei ole hyväksytty edes viralliselle vierailulle maahamme. Ihmisoikeusrikkomuksia ei voi hyväksyä.
Jaa sivu: