— Heli Järvinen

Viileä sää pitää kutsumattomat mökkivieraat loitolla

Viileä lomasää harmittaa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan heinäkuu oli lähes koko maassa epävakainen ja tavanomaista viileämpi. Intiaanikesä ei alkanut myöskään elokuussa. Kerimäellä on ollut vain muutama sellainen päivä, ettei ole missään vaiheessa palellut. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: Sinilevästä ei ole juuri ollut haittaa. Tuuliset ja viileät säät ovat hillinneet sinileväkukintojen esiintymistä avomerellä, rannikolla ja järvissä. Viime kesänä tilanne oli toinen ja sain vastata lukuisten kansalaisten huolestuneisiin puheluihin mökkirannan leväongelmista. Monien järvien ja etenkin Itämeren tilassa riittää kuitenkin parantamisen varaa. Seuraava lämmin kesä voi taas räjäyttää leväongelman käsiin. Rehevöitymisen ja leväkukintojen syynä on erityisesti maa- ja metsätaloudesta peräisin oleva hajakuormitus. Vesistöjen suojelun ei tarvitse olla kallista puuhaa. Maaseudun Tulevaisuuden (13.8.) jutussa kerrotaan, että fosforin valumista estävä ojanpohjasuodatin tai pieni pato rakentuu kaivurilla tunnissa 200 eurolla. Vesistöä suojeleva viljelijä korkkaa investointinsa hyödyt yleensä itse, sillä vesien laadun paraneminen näkyy selvemmin lähiympäristön vesissä.
Jaa sivu: