— Heli Järvinen

Ympäristökeskukset pelastuivat!

Viime aikoina on kuulunut ikäviä uutisia paitsi taloudesta myös ympäristöstä. Varkauden Huruslahteen ja Haukivedelle on levinnyt hyvin laajalle alueelle ympäristömyrkkyä, tributyylitinaa, jonka alkuperää ei vielä tiedetä. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla toimivan lokapalveluyhtiön epäillään järjestelmällisesti jo vuosia laskeneen jäteöljyä ja rasvoja sadevesiviemareihin ja sitä kautta luontoon. Silti syksyllä suunniteltiin vahvasti päävastuualueellisten ympäristökeskusten määrän pudottamista 13:sta 9:ään. Suunnitelman mukaan vähennettävistä keskuksista vielä kolme olisi sijainnut Itä-Suomessa: Mikkelissä, Kajaanissa ja Joensuussa. Niiden muuntaminen sivupisteiksi olisi merkinnyt katastrofia ainutlaatuisen järviluonnon suojelemisessa. Puhuin asiasta suu vaahdossa ja kyselin asiantuntijoilta perusteita suunnitelmille. Monet itäsuomalaiset kansanedustajat olivat oudon nihkeitä keskusten suojelutyössä, enkä esimerkiksi yrityksistäni huoilimatta saanut heitä yhteisen lakkautuksia vastustavan kirjeen taakse. Onnekseni Vihreät ottivat vahvan kannan kaikkien 13 ympäristökeskuksen puolesta. Tuimme ministeri Lehtomäkeä, ja hanke onnistui: ympäristökeskukset saavat jatkaa. Asia on tärkeä, sillä vain 8% ympäristörikoksista paljastuu poliisin selvitysten kautta ja pääosa kansalaishavaintojen kautta. Päävastuu ympäristönsuojelusta on kunnilla, mutta monessa kunnassa työ on yhden tai jopa vain puolikkaan viranhaltijan vastuulla. Siksi ympäristökeskusten työn turvaaminen on sekä luonnon että meidän ihmisten etu.
Jaa sivu: