— Heli Järvinen

Hyvää pohdintaa riittävyydestä

Esko Aspivaara pohtii tämän päivän Itä-Savossa hyvin mammonan riittävyyttä: "Ylipäätään pyrkimys ansaita yhä enemmän, että saisi sitä ja tätä entisen lisäksi tai sitä korvaamaan, on mielestäni enemmänkin sivistymätöntä. No mikä olisi kohtuus? Riippuu ratkaisevasti aiheesta ja alkutilanteesta." Aiheesta on tehty tutkimuksiakin. Ainakin yhden tutkimuksen mukaan länsimaisen ihmisen elintaso ja onni nousevat käsi kädessä noin 20 000 euron vuosituloihin asti. Sen jälkeen tulojen kasvaessa onni ei jatkakaan enää samaa reittiä. Siis olisiko tämä meille tavoiteltava raja? Mitä jos pyrkisimme sillä loppuenergialla, joka kuluu lisävoittojen ansaitsemiseen, tuottamaankin itsellemme ja toisillemme lisää hyvinvointia, aikaa harrastuksille, luonnolle ja elämälle? Samalla monelle työttömälle löytyisi uusia työkohteita, kun paljon puurtavat hellittäisivät ja antautuisivat sille kohtuullisuudelle?
Jaa sivu: