— Heli Järvinen

Loman opettavainen loppu

Tarpeeseen tullut syystauko sai kohdallani poikkeuksellisen räväkän ja kasvattavan lopun: osuin polkupyörälläni pieneen töyssyyn sopivasti vinottain niin, ettei pyörä noussutkaan sen yli, vaan pysähtyi kuin seinään, ja minä lensin pyörän yli suoraan kasvoilleni asfalttiin. Ja tietysti juuri silloin, kun ajan vuokrapyörällä, johon ei saanut kypärää! Onni oli onnettomuudessa kuitenkin mukana: dramaattisesta kaaresta huolimatta yksikään luu ei ole murtunut eikä yksikään hammas ole taittunut. Sen sijaan ulkonäkö kasvojen kolmine tikkikohtineen ja mustine silmineen on kuin suoraan nyrkkeilyottelun jälkeen. Mutta onneksi tässä työssä sisältö menee ohi ulkonäön, eli varautukaa näkemään minut työtehtävissä hieman tavallista värikkäämpänä.


Tapahtuma oli myös hyvä muistutus kypärän tärkeydestä. Helsingissä olen tähänkin asti polkenut kypärä päässä, ja tästä eteenpäin teen sen entistäkin varmemmin. Nyt lienee aika opetella kypärän pitoa myös täällä maaseudulla. Myös faktat puhuvat sen puolesta: Esimerkiksi viime vuonna pyöräilyonnettomuuksissa kuoli 18 ja loukkaantui 1000 ihmistä. Henkilövahinkoihin johtaneita polkupyörätapaturmia tapahtuu kuitenkin yli viisinkertainen määrä verrattuna tiehallinnon tilastoihin. Tutkimukset vahvistavat sen, että suojakypärän käyttö vähentää pyöräilijän päähän kohdistuneita vammoja ja niiden vakavuutta.

Siis jatkossa kypärä päähän, ja turvallisempaa syksyn jatkoa meille kaikille!

 

Jaa sivu: