— Heli Järvinen

Luovan työn tekemisen mahdollisuudet on turvattava

Tekijänoikeus on ainut keino, millä musiikilla, kirjoittamisella ja muulla luovalla työllä voi elää.  Tieto- ja viestintäteknologian nopea kehitys on kasvattanut alan haasteita.Oikeuden työnsä tulosten hyödyntämiseen tulee jatkossakin kuulua tekijälle. Nyt kaivataan uusia keinoja, jotta luovalla työllä eläminen voi jatkossakin olla mahdollista. Kulttuuriministeri Wallinin tulee ryhtyä selvitystoimiin, miten tekijänoikeusjärjestelmä voidaan sopeuttaa uuteen toimintaympäristöön.Myös asenneilmapiirin täytyy muuttua. Monet kuluttajat ovat sitä mieltä, että musiikkia ja elokuvia voi ladata ilmaiseksi netistä. Esimerkiksi Spotifyn kaltaisista pilvipalveluista ei makseta musiikin tekijälle mitään ja kännyköiden mp3-soittimista ei tarvitse maksaa hyvitysmaksua.Hyvitysmaksu tulee laajentaa koskemaan matkapuhelimien mp3-soittimiin. Laittomasti internetissä liikkuvat tuotteet tulee saada pois markkinoilta, jotta laillisesta kaupasta tulee mahdollista. Mahdollisia keinoja voisivat olla varoitus koneen käyttäjälle, jos joltakin koneelta lähetetään eteenpäin paljon piraattituotteita. Ja viime kädessä nettiyhteyden voi myös katkaista, jos laiton toiminta ei lopu.

 

Jaa sivu: