— Heli Järvinen

Työmatkalla Vietnamissa


Viime viikolla minulla oli tilaisuus tutustua maailmanlaajuiseen rokotustilanteeseen Euroopan parlamenttien forumin vieraana Vietnamissa. Asia oli erityisen mielenkiintoinen ajankohtaisen sikainfluenssarokotuskampanjan takia.

Tilanne on se, että edelleenkin 9 miljoonaa lasta vuodessa kuolee maailmassa erilaisiin sairauksiin. Näistä 2,3 miljoonaa olisi pelastettavissa lähinnä perusripuli- ja keuhkokuumerokotteilla. Silti 24 miljoonaa lasta vuodessa jää rokotteita vaille.
Pelkästään Suomi panostaa sikainfluenssarokotteisiin 35 miljoonaa euroa. Koko Eurooppa satoja miljoonia euroja, ja jopa Kiina aikoo yrittää rokottaa 500 miljoonaa asukastaan! Pakosti herää kysymys, eikö rahoja - tai ainakin osaa niistä -olisi kannattanut panostaa maailman perusrokotteisiin, joilla olisi voitu pelastaa tuhansien ja taas tuhansien lapsien hengen. Esitän kysymyksen määristä, vaikka onkin ikävää asetella vastakkain erilaisten elämien arvoa.

Yhä selvempää itselleni on ainakin se, että parasta ilmasto- ja kehitystyötä on yrittää saada globaali väestönkasvu hallintaan perhesuunnittelun ja ehkäisyn edistämisellä. Puhtaan veden ja perusrokotteiden merkitys tulee heti seuraavana, sillä jos niiden puutteesta aiheutuvat sairaudet saataisiin kuriin, voisivat kehitysmaat paneutua ihan eri tarmolla ja rahalla esimerkiksi oman uusiutuvan energiatuotantonsa kehittämiseen.

Jaa sivu: