— Heli Järvinen

Ei liimaa lihaan

Lihateollisuuden mielikuvitus on hyvässä vauhdissa. Nyt markkinoille ollaan tuomassa liimalihaa, jolla tarkoitetaan eläimen veriplasmasta saatavaa entsyymiä, trombiinia, jonka avulla pienet lihanpalaset saadaan yhdistettyä aidonnäköiseksi pihviksi tai paistiksi. Tarkoitus on selkeä: pienistä lihanpaloista voidaan periä isompi hinta, kun ne liimataan yhteen. Pelkkä ajatus manipuloinnista on vastenmielinen, vaikkei siinä mitään laitonta olisikaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on todennut tuotteen turvalliseksi ja nyt liimaliha odottaa myyntilupaa. Euroopan parlamentilla on periaatteellinen mahdollisuus hylätä se, mutta hylkäystä on vaikeaa perustella, kun liima ei ole terveydelle haitallinen. Silti ajatus on absurdi ja pistää miettimään, miten lihateollisuudella on aikaa edes askarrella tällaisten asioiden kanssa samaan aikaan, kun eläinten oloissa on havaittu monessa maassa suuria puutteita.

Jos suunnitelmaa liimalihasta ei saada asiaperustein hylättyä, toivon edes, että sitä kaupoissa myytäisiin liimaosastolla.

 

Jaa sivu: