— Heli Järvinen

Hätäkeskusuudistuksen pitkittyminen katkaistava

Hätäkeskuslain uudistus vähentää hätäkeskusten määrän 15:stä 6:een. Kaikkein suurin murhe on se, että hätäkeskushenkilökunta on ollut pitkäkestoisen mullistuksen kourissa liian pitkään.

Nyt pitäisi saada aikaan ratkaisu, jonka turvin hätäkeskuksissa voitaisiin elää ja tehdä töitä vihdoinkin pidemmällä aikavälillä. Kahdesta näkökulmasta tämä on tärkeää: Ensinnäkin pitää muistaa henkilökunnan jaksaminen ja motivaatio. Jo nyt tulleessa palautteessa henkilökunta on aika väsähtänyt, henkilökunnalla on monilla paikoilla, etenkin suuremmissa keskuksissa, paljon poissaoloja, vastausajat ovat siellä yleensä pidempiä kuin pienissä. Henkilöstön hyvinvoinnista pitää siis erityisesti pitää huolta. Toinen asia on tietysti avuntarvitsijoiden aukoton auttaminen. Ei voida tulla tilanteeseen, että uudistusta lähdetään viemään nopeammin kuin tietotekniikka tai muut ratkaisut antavat periksi.

Oleellisinta olisi ollut nyt tehdä piste hätäkeskuslaitoksen jatkuvalle muutokselle ja pyrkiä sellaiseen lopputulokseen, jota ei tarvitse muuttaa enää tulevina lähivuosina. Esitin myös valiokunnassa monelle kysymyksen, miksei suoraan siirrytä esimerkiksi kahteen hätäkeskukseen tai kolmeen, jos kerran tulevaisuudessa on kuitenkin paineita tämän suuntaiseen kehitykseen. Kertarysäys olisi henkilökunnalle ja avuntarvitsijoille kuitenkin helpompi vaihtoehto kuin järjestelmän rukkaaminen uuteen kuosiin aina muutaman vuoden välein.

 

Jaa sivu: