— Heli Järvinen

Vapon turvepesun pitää loppua

Valtionyhtiö Vapo on ottanut käyttöönsä hämmentävän markkinointitekniikan. Sen kampanjasivuilla turve alkaa näyttää lähes parhaalta mahdolliselta energiamuodolta, vaikka totuus on siitä kaukana.

Kun muistaa, että turve on kivihiiltäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja, että turpeenotto köyhdyttää maamme suoluontoa ja pilaa vesistöjä ja että valtion tavoitteena on päästä eroon kaikesta turpeen käytöstä, jossa hiilidioksidia ei oteta talteen, on lähestulkoon pöyristyttävää lukea turpeen mairittelulistaa Vapon sivuilta.

Näin todetaan sivuilla:

"Sana "lähi" on kertakaikkisen upea. Se tarkoittaa kaikkea mahdollista hyvää, eikä oikein mitään pahaa.

Ajatellaanpa sanaa yhteydessä, jossa sitä eniten viljellään, ruoasta puhuttaessa. Lähiruoka on perunaa, jonka on kasvattanut kuluttajan kanssa samaa murretta puhuva viljelijä. Se on porsaita, jotka olisi melkein voinut kävelyttää kauppahalliin myytäviksi. Se on juustoa, joka on kypsynyt kirkonkellojen kuuluvilla.

Koska ruoka on tuotettu lähellä, meillä jokaisella on jonkinlainen käsitys tuotannon olosuhteista. Kuinka saasteista on ilma, minkä kulttuurin miehiä viljelijät ovat noin myrkkyjen käyttäjinä. Läheisyys merkitsee parempaa kontrollia.

Lähiruoka on hyvin kannatettava asia. Syyt, jotka tekevät siitä kannatettavan, pätevät yhtä lailla lähienergiaan. ”

Ja teksti jatkuu:

”Turpeella tehdään energiaa kaksi kertaa enemmän kuin on sähkön nettotuonti. Yli puolet maakaasulla tuotetusta energiasta. Voisi siis luulla, että turvetuotannon seuraukset näkyvät irvokkaina jokaisen suomalaisen silmiin. Irvokkaampina kuin auratut metsät ja lahdatut lohet.”

Näin Vapo pesee ja linkoaa turvetta yhteiskuntakelpoiseksi polttoaineeksi samaan aikaan, kun moni suomalainen joutuu juuri omin silmin toteamaan valtavia ja pysyviä vesistöhaittoja ja -muutoksia, joita turpeennosto on saanut ja saa edelleen aikaan. Ainakin minun silmissäni turpeennoston aiheuttamat ruskeavetiset lahdet keskellä puhtainta sinistä järviluontoamme ovat aurattuja metsiäkin irvokkaampi näky.

Nyt olisi valtion ostaman Vapon syytä vaihtaa totuudenmukaisemme vaihteelle ja osoittaa vastuutaan esimerkiksi suojelemalla omistamansa 10 000 hehtaarin luonnontilaiset suot.

Samalla kaikkien kuntien, maakuntien ja Ely-keskusten pitää ottaa tiukempi linja uusien turvesoiden hyväksynnässä, sillä ilman turvemaiden ja turpeenpolton päästöjen radikaalia leikkaamista Suomessa on melkein mahdotonta päästä lähivuosikymmeninä vaadittaviin päästövähennyksiin

Tämänkaltaisen markkinointipyörityksen keskellä hallituksen tekemä energiaverouudistus joutuu turpeen verotuksen osalta myös entistä arveluttavampaan sävyyn. Turpeelle kaavailtu vero oli 3,8 euroa megawattitunnilta, mutta sen kotimaisuuden ja työllistävyyden takia se Kepun vaatimuksesta puolitettiin 1,9 euroon, vaikka todellinen verontarve päästöihin suhteutettuna olisi 19 euroa megawattitunnilta! Siinä päätöksessä vesistöhaitat unohdettiin tyystin! Kun esimerkiksi maakaasun tavoitevero aiotaan saavuttaa 2015, suunnitellaan turpeen veron kohottamista samaan aikaan mennessä vasta tuohon 3,8 euroon. Tämä ei ole turveteollisuudelle riittävä viesti siitä, että turve pitää korvata jollain muulla polttoaineella myös sidosaineena.

Ei ole kenenkään etu, että suuripäästöisenä polttoaineena turve saa valtiolta edelleen valtavat veroedut samalla, kun valtio-omisteinen Vapo yrittää viherpestä turpeen näyttämään tuulivoimalta.

Jaa sivu: