— Heli Järvinen

Norppa sai ansaitsemansa aukottoman suojelualueen

Etelä-Savossa pidettiin viimeiseen asti peukkuja pystyssä, jotta tavoiteltu 1 851 neliökilometrin kokoinen yhtenäinen ja aukoton suojelualue norpalle olisi saatu aikaan sopimalla. Työ käynnistyi hyvin, mutta kangerteli loppumetreillä: valtaosa kalastuskunnista lupasi pidättäytyä keväisestä verkkokalastuksesta 15.4 - 30.6 välisenä aikana eli sopimalla saatiin katettua 95 prosenttia tavoitellusta suojelualueesta.

Kaivatut 5 % jäi uupumaan, koska alueella on järjestäytymättömiä kalastuskuntia, joiden kanssa ei sopimusta pystytä tekemään, ja koska muutamat kalastuskunnat jättivät vesialueitaan sopimusmenettelyn ulkopuolelle.

Tästä syystä valtioneuvosto antoi asetuksen, joka täydentää keväisen verkkokalastuskieltoalueen. Nyt kuutilla on siis rauha ja turva kaikilla sen alkuelämän kannalta keskeisillä vesialueilla.

Ratkaisu on maa- ja metsätalous- ja perustuslakivaliokunnan tahdon mukainen ja varmistaa osakaskuntien tasapuolisen kohtelun. Myös norppa- ja kalastustyöryhmä on yksimielisesti korostanut riittävän aukottoman suojelualueen merkitystä, sillä norpalla ei ole liikennemerkkejä ohjaamassa sitä aukoilta kohti suojeltuja vesiä.

Jos asetusta ei olisi toimeenpantu parinkymmenen tavoittamattoman tai aukkoja vaativan osakaskunnan takia, reilut 200 aukottomasti alueensa suojellutta osakaskuntaa olisivat taatusti avanneet sopimuksensa, mikä olisi johtanut valtavaan ruljanssiin Ely-keskuksessa.

Nyt osakaskunnat, ammattikalastajat ja norpansuojelijat ovat kaikki saaneet läpi osan omaa tahtoaan: osakaskunnat saavat korvauksen 2,5 kuukauden verkkokalastustauostaan, ammattikalastajat saavat korvauksen norpan aiheuttamista taloudellisista menetyksistä ja suojelijat saavat taattua norpalle yhtenäisen aukottoman alueen. Kaikki ovat myös joustaneet ja luopuneet osasta toiveitaan. Keskustelu norppavesillä onkin syytä rauhoittaa muutamaksi vuodeksi ja seurata maltillisesti, miten nyt tehdyt toimet riittävät.

Samaan aikaan tavoitteena on mahdollistaa kalastus norpalle vaarattomilla pyydystyypeillä. Tällaisia rysiä kehitetään parhaillaan Euroopan kalatalousrahaston turvin 3-vuotisella hankkeella. Ja ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia!

Saimaannorppa, jolla on vain 270 lajitoveria, on pesintärauhansa ansainnut.

 

Jaa sivu: