— Jani Toivola

Häpeästä vapaa

Viime kuukaudet mediassa on käyty vaalien siivittämänä paljon keskustelua suomalaisesta hyvinvointivaltiosta ja sen turvaamisesta.

Yhteiskunnan lakien ja yleisen arvomaailman luoma turva ja tunnustus siitä, että olemme kaikki näkyviä ja oikeita, on isossa roolissa kun ongelmia aletaan purkaa.

On täysin mahdotonta odottaa ihmisen olevan tasapainoinen, hyvinvoiva, työtätekevä ja yhteisvastuullinen kansalainen, jos samaan aikaan yhteiskunta asenteillaan ja laeillaan asettuu häntä vastaan eikä tunnusta häntä. Laki on konkreettinen tapa määrittää rajat ja pakottaa viiva paikoilleen.

Ennen lakia tulisi kuitenkin olla mielen tahto muuttaa asioita, pyrkiä hyvään ja samaistua kanssaihmisen osaan tässä yhteiskunnassa. Jos meillä on nämä taidot, voimme ylpeydellä sanoa olevamme uuden hyvinvointivaltion kansalaisia.

Meillä ei ole enää varaa eristää itseämme muista. Ihminen täydentää ihmisen ja yhteisö synnyttää lain ja arvon. Tästä on kyse kun puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista. Se on yksilön, lain ja yhteiskunnan arvomaailman suoma takuu tasa-arvoisuudesta.

Itse olen haaveillut omista häistäni kauemmin kuin kehtaan myöntää. Kakut on leivottu, orkesteri melkein jo varattu ja sulhanenkin löytynyt. Unelmalla on kuitenkin varjo. Häpeä.

Vaikka kuinka tiedän, että unelma on omani, niin yhteiskunnan tuen puute tekee asiasta jollain tavalla väärää ja häpeällistä. Tietoisuus siitä, että alttarilla ollessani seisoisin yksin, ilman yhteisöni tukea ja tunnustusta.

Jos emme saavuta tasa-arvoista avioliittolakia, annamme myös tuleville sukupolville matkakumppaniksi tuon häpeän taakan.

Tasa-arvokeskustelussa vastapuoli on kysynyt , missä menee raja. Naitetaanko kohta jo koiria ja ihmisiä?

Me voisimme kysyä, missä menee raja. Kenet me seuraavaksi eristämme lailla yhteiskunnasta? Lapset, nuoret vai vanhukset? Yksinhuoltajat vai kehitysvammaiset?

 

Jani Toivola on Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.

Hän on mukana Naimalakko-kampanjassa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Liity mukaan osoitteessa http://www.naimalakko.fi

Jaa sivu: