— Jani Toivola

Kukaan ei halua tehdä aborttia

Jani Toivola

Kun 15-vuotias tyttö tulee tahtomattaan raskaaksi, se johtuu yleensä siitä, että hän ei ole saanut tarvittavaa seksuaalikasvatusta ja käsiinsä ehkäisyvälineitä. Nämä kaksi asiaa ovat koko maailman mittakaavassa aivan liian harvoin saatavilla.

Kehitysmaassa tämä 15-vuotias tekee mitä vain, että hänen ei tarvitsisi tuottaa perheelleen häpeää ja voisi jatkaa koulussa. Parhaassa tapauksessa hän pääsee lääkäriin ja saa turvallisen abortin. Tämän edellytyksiä ovat edistyksellinen lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen arvoilmapiiri, joka korostaa tytön ja naisen oikeutta päättää omasta kehostaan. Näiden puute aiheuttaa liian usein sen, että tyttö hankkii vaarallisen abortin ilman lääkäriä ja asiallisia välineitä.

Asiaa on tutkittu paljon ja kaikki tutkimukset osoittavat, että kun naisen oikeuttaa turvalliseen aborttiin rajoitetaan, vaarallisten aborttien määrä kasvaa. Tämä on yksinkertainen tilastollinen tosiasia.

Joka vuosi 47 000 naista kuolee vaaralliseen aborttiin, joka tehdään epäammattimaisten henkilöiden toimesta. Tämä on 13 % kaikista äitiyskuolemista. Jokainen näistä 47 000 kuolemantapauksesta olisi estettävissä tiedolla, ehkäisyvälineillä ja turvallisella abortilla.

Euroopassa käydään tällä hetkellä kiivasta keskustelua abortista. Eilen europarlamentissa keskusteltiin sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä ulkosuhdepolitiikassa. Keskustelua varjostavat loputtomat väännöt seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista ja erityisesti abortista. Kiistat tässä kulminoituvat aina tähän yhteen kysymykseen – aborttiin.

Pohjimmiltaan on kyse naisen ja tytön oikeudesta päättää omasta kehostaan. Tämän oikeuden suhteen meidän on uskallettava olla ehdottomia. Tässä kysymyksessä ei ole jouston varaa. Emme voi missään olosuhteissa luovuttaa naisen itsemääräämisoikeutta jonkun toisen käsiin.

Ihmisoikeusnäkökulmasta asia on yksinkertainen. Raskaana olevan naisen oikeudet menevät aina sikiön edelle.

Eduskunnassa keskustellaan tänään uudesta kansalaisaloitteesta, jonka tarkoitus on antaa hoitajille ja lääkäreille mahdollisuus kieltäytyä tekemästä abortti omantunnon syistä. Jos kansalaisaloitteen ehdottama pykälä lisätä lakiin, hajaseuduilla olevat naiset saattaisivat odottaa aborttia pidempään kuin nyt, tai olla saamatta sitä ollenkaan. Myös hoitajat ja lääkärit joutuisivat eriarvoiseen asemaan, kun ne, jotka seisovat naisten oikeuksien takana joutuisivat tekemään entistä enemmän abortteja.  

Kukaan ei halua tehdä aborttia. Ei nainen itse, eikä lääkäri.

Paras tapa ehkäistä abortteja on panostaa jo varhaisessa vaiheessa lasten ja nuorten seksuaalikasvatukseen, sekä tunne ja ihmissuhdetaitoihin. Nykyinen seksuaalikasvatus keskittyy liikaa teknisiin asioihin kuten ehkäisyvälineisiin. Nuoret kaipaavat rinnalle lisää tietoa suhteesta omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Miten kuunnella itseään ja tehdä omaehtoisia valintoja seksin suhteen? Puhetta tunteista, tuntemuksista, ihastuksesta ja rakkaudesta.

Jos joudumme tilanteeseen, jossa osa lääkäreistä kieltäytyy abortin tekemisestä, voi se pahimmillaan tarkoittaa sitä, että vain varakkailla naisilla on mahdollisuus mennä yksityislääkärille tekemään toimenpide. Näin on käynyt jo esimerkiksi Itävallassa, jossa sama lääkäri saattaa kieltäytyä tekemästä abortteja terveyskeskuksessa ja tehdä niitä yksityisellä puolella.

Mitä jos pienellä paikkakunnalla on kaksi lääkäriä, joista toinen kieltäytyy tekemästä abortin ja toinen on lomalla? Me tuskin haluamme luoda rekrytointiprosesseja, joissa ihmisten uskonnollisesta vakaumuksesta tulee määrittävä tekijä ihmisen palkkauksessa.

Mitä tekee se 15-vuotias suomaistyttö, joka pohtii vaihtoehtojaan? Jos pykälä lisätään lakiin, hän saattaa tulevaisuudessa turvautua vaaralliseen aborttiin, jos paikkakunnalla kukaan lääkäreistä ei suostu sitä hänelle tekemään.