— Johanna Karimäki

Earth Hour

Tänä lauantaina valot sammuvat tunniksi. WWF:n ilmastokampanja säästää energiaa, mutta samalla se pysäyttää meidät ajattelemaan. Teemmekö tarpeeksi planeettamme eteen? Meillä Suomessa on niin painava hiilipäästöjen selkäreppu, että välillä tuntuu, ettei mikään riitä. Mutta pienistä teoista ja päivittäin tehtävistä valinnoista on lähdettävä, sillä jokainen pieni teko merkitsee ja olennaista on asennemuutos. Eduskunnassa säädetään energia- ja päästöveroja, mutta valinnat ovat viime kädessä henkilökohtaisia. Myös kuntapäättäjillä on vastuu ja eri työpaikoissa on vastuu. Auttaisi paljon, jos kaikissa työpaikoissa laadittaisiin ilmastotavoitteet ja sen mukaiset toimintaohjeet. On tärkeää vähentää paperin kulutusta sekä pienentää valaistus- ja lämmitysenergiaa.

Omaa energiansäästöä voi tehostaa itse kukin. Esimerkiksi valaistus vie kuudesosan EU:n sähkönkulutuksesta. Valitsemalla energiansäästölamppuja hehkulamppujen sijaan voi vähentää valaistuksen sähkönkulutusta jopa 80 %. Huoneistolämpötilaa voi laskea vähintään asteen tai pari. Yhden asteen lämpötilapudotus säästää energiaa jo noin 5 %. Energian säästöä on myös se, ettei osta turhia tavaroita, eikä poista vaatteita muotivirtausten oikuissa.

Siis kaikki mukaan valotempaukseen tänään, alkaen klo 20.30! Sammutetaan valot ja sähköiset viestimet, sytytetään kynttilöitä, jutellaan hassuja, muistellaan menneitä ja haaveillaan tulevasta.


 

Jaa sivu: