— Johanna Karimäki

Tukea kestävälle liikkumiselle

Torstain autottoman päivän kunniaksi oli busseissa vähän enemmän ihmisiä kuin tavallisena arkipäivänä. Yleensä joukkoliikenteen käyttäjien enemmistö on naisia, lapsia ja nuoria, mutta myös miesten osuudessa olen ilokseni huomannut kasvua. Tästä on hyvä jatkaa toimia joukkoliikenteen puolesta, edistäen keinoja, jotka tekevät siitä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Suomalaiset ajavat paljon autolla. Runsasta autoilua perustellaan usein pitkillä välimatkoillamme, vaikka todellisuudessa valtaosa autolla ajetuista matkoista on vain muutaman kilometrin mittaisia. Töihin ja töissä autoilusta tekee erityisen kannattavaa se, että ajosta työpaikalle saa verovähennyksiä, ja työaikana tehdyistä matkoista kilometrikorvauksia. Usein työntekijän on mahdollista saada lisäksi parkkipaikka työpaikaltaan, keskeiseltä kohdalta kaupunkia pilkkahintaan.

Tämä tuskin kannustaa ihmisiä liikkumaan ilmaston tai oman terveytensä kannalta kestävästi. Kaikki ympäristöä saastuttavat veroedut onkin syytä käydä huolellisesti läpi ja ne on arvioitava uudelleen. Se on yksi keino lisätä tuloja valtion kassaan tärkeiden peruspalveluiden kattamiseksi ja toisaalta antaa mahdollisuuden ohjata lisätukea esimerkiksi joukkoliikenteen käyttöön tai työmatkapyöräilyyn. Siihen, missä määrin eri liikennemuotoja halutaan tukea, on puututtava rohkeasti tulevassa liikennepoliittisessa selonteossa.

Kestävämpiin työmatkaliikkumisen muotoihin kannustamiseen on useita helppoja tapoja. Työsuhdematkalipun hankkimisen tulisi olla nykyistä helpompaa, ja työnantajia tulisi kannustaa tarjoamaan etuutta työntekijöilleen. Työnantaja voisi myös tukea työmatkapyöräilyä samoin kuin nyt autoilua tuetaan. Korvausten lisäksi työmatkaliikkumiseen voi kannustaa helposti esimerkiksi tarjoamalla työpaikalta turvallisen säilytyspaikan pyörille, ja työsuhdeautojen lisäksi työpaikoilla voi olla työsuhdepyöriä. Ympäristöystävällisyyden lisäksi tämä parantaa työntekijöiden terveyttä. Työnantajia voi lisäksi kannustaa parantamaan työntekijöidensä mahdollisuuksia tehdä etätöitä.

On selvää, että maapallon tulevaisuus ja tulevien sukupolvien hyvinvointi vaativat meiltä tekoja, jotka eivät ole helppoja. Joukkoliikenteen käyttö vaatii ihmisiltä enemmän aikaa ja hermoja odotella pysäkillä, jos vuoro juuri hurahti ohi. Mutta joukkoliikenteen suhteen uskon sellaiseen positiiviseen kierteeseen, että mitä enemmän siihen satsaamme, sen enemmän saamme linjavuoroja ja yhteyksiä, ja sitä enemmän myös tyytyväisiä matkustajia.

Jaa sivu: