— Johanna Karimäki

Näkymättömiä parannuksia

Eilen julkaistiin Oikeutta Eläimille -yhdistyksen uudet videot suomalaisilta sikaloilta. Kuvamateriaali on täsmälleen yhtä lohdutonta kuin aiemmissakin, vuosilta 2007 ja 2009 olevissa sikalavideoissa. Mikään eläinten oloissa ei näytä muuttuneen.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on nähnyt uudet videot. Hänen mukaansa nykyinen eläinsuojelulaki on erittäin hyvä, mutta koska asiat kuitenkin halutaan tehdä paremmin, uudistuksia ollaan valmistelemassa. Tämä on tuttua puhetta. Myös edellinen ministeri Sirkka-Liisa Anttila painotti sikalavideoiden julkistuksen aikoihin useasti eläinten oloja parantavien uudistusten olevan valmisteilla. Lupauksia on esitetty muun muassa sikojen oikeutta tonkimiseen, liikkumiseen ja päivänvaloon toteuttavista muutoksista. Näitä – tai muitakaan– merkittäviä uudistuksia ei kuitenkaan ole nähty.

Loppuvuodesta 2009, edellisten sikavideoiden julkistuksen aikoihin, Anttila sanoi sikojen olojen parantuneen suurin harppauksin. Kaksi vuotta myöhemmin, edelleen likaisina, liian pienissä karsinoissa toistensa häntiä irti purevat siat eivät ole näitä harppauksia huomanneet. Kosmeettisiksi jääneet viilaukset, kuten eläinlääkintähuoltolain uudistus, eläinten hyvinvointikeskus ja eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta eivät ole lopettaneet edes kaikkein pahimpia kärsimyksiä. Kuvaajat saavat tiloilta aivan samanlaista materiaalia kuin ennen uudistuksia.

Monet suomalaiset ovat sikatehdasvideot nähtyään olleet järkyttyneitä maamme lihantuotannon todellisuudesta. Se ei vastaa enemmistön käsitystä oikeudenmukaisuudesta. Helsingin Sanomien gallupin mukaan 66 prosenttia suomalaisista ei hyväksy eläinten tehotuotantoa halvan ruuan tuottamiseksi.

Videoissa huomio keskittyy usein sairaisiin ja kuolleisiin yksilöihin, jotka makaavat halvaantuneena tai mädäntyneenä lajitoveriensa keskuudessa. Selkeiden laiminlyöntien ja laittomuuksien lisäksi ongelma on kuitenkin myös itse laki, joka ei suojele eläimiä. On laillista, että yhdellä täysikasvuisella sialla, yhdellä eläinkunnan älykkäimmistä eläimistä, on 0,65 neliömetriä tilaa. On laillista, että pikkupossuja synnyttävä emakko makaa suuren osan elämäänsä porsitushäkissä, jossa ei voi edes kääntyä.

Eläinsuojelulain tarkoitus on suojata eläimiä tarpeettomalta kärsimykseltä. Edes tähän se ei kuitenkaan nykyisellään kykene, vaikka kohtuullista olisi suojella eläimiä lain keinoin kaikelta mahdolliselta kärsimykseltä. Edelleen valmisteilla olevalla lakiuudistuksella on kiire, sillä nykyinen laki ei täytä tehtäväänsä. On selvää, että eläimet voivat huonosti.

Jaa sivu: