— Johanna Karimäki

Uusi Yle-maksu helpottaa pienituloisten asemaa

Eduskuntaryhmien kesken on saatu aikaiseksi sopu Yleisradion rahoitusmallista. Hyväksytty malli on verotuksen ohessa kerättävä erillinen progressiivinen maksu, jonka haarukka on 50–140 euroa maksajan tuloista riippuen. Tuloiksi huomioidaan myös pääomatulot. Maksuhaarukan laajuus on merkittävä helpotus pienituloisimmille suomalaisille.

Tulevaisuudessa kahden työssä käyvän aikuisen perheiden maksu on suurimmillaan 280 euroa, eli se nousee hieman alle 30 euroa vuodessa entiseen tv-maksuun verrattuna. Pienituloiset yksinasujat pääsevät huomattavasti huokeammalla kuin aiemmin.

Uutta maksua on jo ehditty kritisoida perheiden laskua nostavana. On kuitenkin huomattava, ettei kaikissa perheissä suinkaan ole kahta vanhempaa. Esimerkiksi yksinhuoltajaperheiden lasku kevenee nyt tuntuvasti.

Reilua uudistuksessa on myös se, että jos ihmisellä ei ole lainkaan tuloja, hän ei joudu maksamaan Yle-maksua lainkaan. Tämä on merkittävä askel kohti tasa-arvoa. Aiempi 252 euron tv-maksu on ollut monelle köyhimmälle kohtuuttoman suuri lasku.

Tärkeintä ratkaisussa on kuitenkin, että sopu vihdoin saatiin. Ylen rahoitusmallista on soudettu ja huovattu vuosia, ja nyt vihdoin saatiin aikaiseksi Yleisradion toiminnan turvaava reilu ratkaisu.

Yle-maksukeskustelussa unohtuu usein, että julkisen palvelun yleisradiotoiminta on paljon muutakin kuin tv-kanavat. Riippumattoman uutisvälityksen arvoa voi olla vaikea huomata, kun siihen on maassamme tottunut. Ei tarvitse kuitenkaan kuin miettiä Berlusconin Italiaa ymmärtääkseen, mikä merkitys riippumattomalla tiedotusvälineellä on.

Jaa sivu: