— Johanna Karimäki

Kilometrikorvausten uudistus on tarpeen

Valtiovarainministeriö on valmistellut budjettiriiheen uudistusta, jossa verottomien kilometrikorvausten tasoa leikattaisiin. Uudistus on tarpeellinen, sillä nykyinen järjestelmä on ylikompensoiva – kilometrikorvaus on nykyisellään suurempi kuin auton käytöstä koituvat kustannukset, joten omalla autolla työmatkoja ajamalla tienaa.

Esityksessä korvausta leikataan kahdella tavalla: hiukan kaikilta ja reilusti paljon työkseen ajavilta. Yleistä verovapaata kilometrikorvausta lasketaan 0,45 eurosta kilometriltä kahdella sentillä 0,43 euroon kilometriltä. Lisäksi paljon ajavilta yli 15 000 ajokilometriä vuodessa ylittävät korvaukset saisivat olla vain 25 senttiä kilometriltä. Ehdotus säästäisi 45–70 miljoonaa euroa vuosittain.

Uudistus on tarpeellinen ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin, leikkauksesta aiheutuvat säästöt tulevat tarpeeseen. Nykyisessä taloustilanteessa on kyettävä säästämään ja veroton, todellisiin kuluihin nähden liian suuri kulukorvaus on hyvä leikkauskohde. Nykyinen kilometrikorvaus on reippaan kokoinen: se on määritelty niin, että ajaessaan 15 000 kilometriä työajoja kaikki auton kiinteät ja muuttuvat kulut tulevat maksetuiksi. Yli 15 000 kilometrin matkan ylittävät tuottavat työautoilijalle pelkkää verotonta ansiota.

Toiseksi korvauksen uudistaminen on palvelus ympäristölle. Kilometrikorvausten leikkaaminen tekee julkisesta liikenteestä työmatkalaisille hieman houkuttelevamman vaihtoehdon oman auton rattiin nousemisen rinnalle, kun autolla ajamisella ei enää voi tienata paljon autoilun todellisia kuluja enemmän. Ihmisiä on kannustettava joukkoliikenteen käyttämiseen toimivan joukkoliikenteen alueella.

Kolmanneksi kohtuuttoman suuri kilometrikorvausten taso on houkutellut väärinkäytöksiin. Liikenneministeri Kyllönen on todennut, että kilometrikorvauksista on tullut myös laiton tapa maksaa palkkaa verottomasti. Kohtuullinen kilometrikorvaus takaa sen, että työstä maksetaan veroa ja työntekijälle itselleen kertyy eläkemaksuja tehdyn työn verran.

Jaa sivu: