— Johanna Karimäki

Brexit koettelee Euroopan yhtenäisyyttä

Johanna Karimäki

Suuressa valiokunnassa kuullaan tänään pääministeri Sipilää Brexit –neuvotteluista. Britannian lähtö EU:sta olisi iso ja epävarma myllerrys Euroopan tulevaisuudelle.

Siksi neuvottelut Britannian pääministeri Cameronin kanssa ovat veitsenterällä. Kuinka pitkälle EU:n arvoista ja periaatteista –vapaa liikkuvuus ja tasa-arvo voidaan joustaa? Kuinka paljon maahanmuuttoon liittyvää sosiaaliturvaa heikentää?

Britannia on tärkeää pitää mukana EU:n jäsenenä. Suomella ja Britannialla on paljon yhteisiä intressejä. Vahvistamme pohjoista ulottuvuutta päätöksenteossa. EU on myös talousalueena vahvempi, kun Britannia on mukana. Voi olla, ettei Britanniassa ole täysin ymmärretty tilanteen vakavuutta. Vierailin viime viikolla Salolaisen (kok) johtaman delegaation kanssa Britanniassa. Tapasimme kansanedustajia ja Eurooppaministeri Lidingtonin. Vierailimme myös Lontoon liike-elämän keskuksessa cityssä. Itse vetosin keskusteluissa Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Britannian kansa tulee päättämään asiasta kansanäänestyksellä. Tilanne näyttää täpärältä. Paljon riippuu siitä, miten epäröivät äänestäjät vakuuttuvat Cameronin neuvottelutuloksesta muiden EU-maiden kanssa. Moni asia Cameronin vaateissa kehittää EU:ta parempaan suuntaa, kuten kilpailukyvyn parantumiseen ja tolkuttoman byrokratian vähenemiseen. Vaikein kysymys on muutosvaateet sosiaaliturvaan, koskien erityisesti muista EU-maista tulevia työntekijöitä.

EU-jäsenyys herättää Britanniassa paljon tunteita puolesta ja vastaan. Järkiargumentit puoltavat jäsenyyttä. Britannian ulkopoliittinen painoarvo laskisi, jos se jättäisi EU:n. Britannian ja Lontoon Cityn merkitys Euroopan talouspolitiikassa ja rahapolitiikan keskuksena heikkenisi. Myös muun EU:n tulevaisuus näyttää epävarmemmalta ilman brittejä. Suomen maksuosuus EU:ssa kasvaisi ja menettäisimme samanmielisen kumppanin päätöksenteossa. Ja loppujen lopuksi britit myös tarvitsevat niitä ihmisiä, jotka ovat muualta EU:sta tulleet Britanniaan töihin. Niitä ihmisiä, joiden etua ja maahantuloa britit haluavat rajoittaa.

Inhimillisyys ja järki voittakoot! Cameronin vaatimukset eivät saa olla kohtuuttomia, mutta niiden on oltava hyväksyttäviä. Neuvottelutuloksen on näytettävä voitolta brittiläisten silmissä, mutta ne eivät saa oikeasti merkittävästi heikentää ihmisten sosiaaliturvaa ja yhdenvertaisuutta. Silloin luisutaan vaarallisen kauaksi eurooppalaisista arvoista. 

Kirjoittaja on Vihreiden kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen.