— Johanna Laakso

Kauhea työvoimapula uhkaa!

Tutkimuksen mukaan kaikilla aloilla on pulaa työntekijöistä joilla on ammatillinen koulutus ja työkokemusta. Mitenkähän ovat ajatelleet että ihmiset saavat sitä työkokemusta kun kaikista halutuimmat työnhakijat ovat niitä jotka ovat jossain jo töissä. Kun sanot haastattelussa että olet ollut työtön niin ja niin kauan ja työtodistukset on pätkätöistä ja puhelinmyyntifirmoista, niin vastaus on kiitos, mutta ei tällä kertaa. Koulutusta on varmasti tarpeeksi, vaikka ei olekaan korkeakoulusta tai yliopistosta. Mutta tosiasiassa moneen työpaikkaan haetaan ylikoulutettua ja ylikokenutta nuorta työntekijää, jolla ei ole lapsia, eikä muutakaan elämää, mutta joka on kuitenkin tervehenkisen sporttinen. Ja lapsia ei tietenkään saa suunnitellakaan tekevänsä, siis jos on nainen, miehillä ei ole väliä vaikka olisi kymmenen kersaa. Varmasti on vaikea saada hitsaajia tai sairaanhoitajia, koska niihin pitää olla oikea koulutus, vaikka toisaalta hitsareitakin voi työpaikalla kouluttaa. Mutta en ymmärrä sitä että normaali kaupallisen alan ihminen ei saa töitä edes Salen kassalle lähiön ostarille. Ihan oikeasti! Onko ne jotain missikisoja vai mikä mättää? Minulla oli vajaa viisi vuotta oma firma, ja se on ainoa oikea työpaikka mikä on ollut tähän mennessä, ja olen jo 32 vuotias, tytärkin jo menee syksyllä yläasteelle. Enkä ole ainoa nainen joka on suurinpiirtein samanikäinen kuin minä, ja samassa tilanteessa, ei vakituista työpaikkaa. Kaupallinen ala kuulemma työllistää koko ajan enemmän ja enemmän, tälläkin alueella. Varmasti niin, mutta tuntuu että vain opiskelijoita, pienellä palkalla ja osa-aikaiseksi. Työnantajat eivät tunnu haluavan sitoutua palkkaamaan aikuista ihmistä, jolla on aikuisen ihmisen tarpeet taloudellisesti. Se on liian suuri riski jos ei sitten tarvitsekaan kaikkia työntekijöitä. Onko se muka niin vaikeaa irtisanoa ihmisiä jos sellainen pakottava tilanne tulee? Ei siltä tunnu. En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan että olisi ollut mitään vaikeuksia sen suhteen. Ihmisiä voi nakata pihalle surutta vaikka satoja kerralla. No, tässä nyt suuremmin kiihtymättä, ehkä vika onkin vain minussa, ja muissa tuntemissani naisissa jotka eivät saa töitä, joiden perusteella teen johtopäätökseni. Ehkä kaikilla muilla onkin asiat hyvin, jotkut sanoo että töitä saa aina kun vain oikein haluaa... Ehkä se on niin.
Jaa sivu: